Κόσμος

Απέρριψε ο ΟΗΕ το ρωσικό ψήφισμα για τη διερεύνηση της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream

Οι μόνες χώρες που υποστήριξαν το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος ήταν η Ρωσία, η Βραζιλία και η Κίνα, με τα υπόλοιπα 12 κράτη- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να απέχουν. Να σημειωθεί ότι, για την έγκριση ψηφίσματος απαιτούνται εννέα θετικές ψήφοι, χωρίς να τεθεί βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Το ρωσικό ψήφισμα κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, λίγες ημέρες πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Χωρίς μια αμερόληπτη και διαφανή διεθνή έρευνα, δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια για το τι συνέβη», τόνισε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής από το ΝΑΤΟ, για το ζήτημα, μετά από ρεπορτάζ Αμερικανού δημοσιογράφου, που κατήγγειλε ότι δύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ανατίναξαν του αγωγούς, έπειτα από εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τον Φεβρουάριο, οι αρχές της Δανίας και της Γερμανίας σε κοινή επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογραμμίζουν ότι «οι ισχυρές εκρήξεις οφείλονταν σε δολιοφθορά».

«Πράξεις δολιοφθοράς» τις έχουν χαρακτηρίσει επίσης οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ποιος ήταν ο λόγος που απείχαν οι 12 χώρες;

Τα περισσότερα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία, αιτιολόγησαν την απόφασή τους με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες σε εθνικό επίπεδο, προτού εξεταστούν τυχόν περαιτέρω ενέργειες από τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η Ρωσία αναφέρει ότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των ερευνών σε εθνικό επίπεδο. Το Κρεμλίνο κατηγορεί τη Δύση ότι κρύβεται πίσω από τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο», υπογράμμισε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ, κατηγορώντας τη Μόσχα πως «επιχειρεί να απαξιώσει» τις εν εξελίξει έρευνες σε εθνικό επίπεδο, διατυπώνοντας επιφυλάξεις σε περίπτωση που καταλήξουν σε συμπεράσματα τα οποία δεν συνάδουν με το «προκαθορισμένο πολιτικό αφήγημα» της Ρωσίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock