Επικαιρότητα

Θαλάσσια αιολικά πάρκα: Πώς αλλάζει ο χάρτης μέχρι το 2030

Νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της χώρας φέρνει το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας μιας σειράς θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας μέχρι το 2030.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πριν το 2030 να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα ενώ σύμφωνα με τις μελέτες που παρουσιάστηκαν, σε πρώτη φάση μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση 25 περιοχών για την εγκατάσταση μονάδων συνολικής ισχύος 12,4 γιγαβάτ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων προς μηδενικές εκπομπές CO2. Για την υποστήριξη αυτών των στόχων, η Eλληνική Kυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το σχέδιο «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων», το οποίο εποπτεύεται από την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (HEREMA).

Το πρόγραμμα καθορίζει επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης και εκτιμά δυναμικότητα περίπου 4,9 GW Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που μπορούν να αναπτυχθούν μεσοπρόθεσμα (έως το 2030-2032), εξαιρουμένης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης που προορίζεται για πιλοτικά έργα. Επιπλέον, το πρόγραμμα εκτιμά ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα (μετά το 2030 – 2032) χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος περίπου 12,4 GW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τo σχέδιο, που έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης.

Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων. Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες περιοχές βρίσκονται:

  • Στην ανατολική Κρήτη (Αγ. Νικόλαος), όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW.
  • Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW.
  • Στο κεντρικό Αιγαίο (Δονούσα, Γυάρος), με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ μεταξύ 200 MW και 450 MW.
  • Στον άξονα Εύβοιας (‘Αγιοι Απόστολοι) – Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW.
  • Στο Ιόνιο Πέλαγος (Διαπόντια νησιά, Πατραϊκός κόλπος), με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.

Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα καταστήσει τη χώρα κατάλληλη για εξαξωγές σημειώνοντας ιδιαίτερα την ποιότητα της παραγόμενης ενέργειας που είναι διαθέσιμη για περισσότερες ώρες την ημέρα σε σχέση με τα χερσαία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκυλακάκης στις δυνατότητες ανάπτυξης της βιομηχανίας (καλώδια, βάσεις έδρασης, ανεμογεννήτριες) αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που είναι το υψηλό αιολικό δυναμικό και το δίκτυο που αναπτύσσεται για τη διασύνδεση των νησιών ενώ σημείωσε ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ταχύτατα καθώς θα προχωρούν παράλληλα οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις.

Αντίστοιχα, από την πλευρά της, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα αποσυμφορήσουν ηλεκτρικό χώρο στη στεριά ενώ θα εισφέρουν προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία, τα ναυπηγεία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock