Επικαιρότητα

ATHENS MEETINGS 2022: Μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz για την πόλη της Αθήνας

Στις 4 Απριλίου 2022, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδήλωση της σειράς δημόσιων συζητήσεων «Athens Meetings 2022» που οργανώνει το ίδρυμα Schwarz με ευθύνη του Ανδρέα Γιακουμακάτου, καθηγητή Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σε συνέχεια της πρώτης εκδήλωσης «Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα;» η δεύτερη συζήτηση «Ένα πρόγραμμα για την Αθήνα» έστρεψε το ενδιαφέρον από τους φορείς σχεδιασμού στο ίδιο το σχέδιο. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκριμένοι στον τομέα τους, κλήθηκαν να τοποθετηθούν γύρω από τα εργαλεία του σχεδιασμού, την ύπαρξη ή μη ενός συνεκτικού προγράμματος ή ακόμα και ενός «οράματος» για την πόλη της Αθήνας. Ερωτήματα όπως «σχεδιάζεται η Αθήνα; Τι σχεδιάζεται στην Αθήνα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Ποιοι είναι οι διατυπωμένοι στόχοι;» διαμόρφωσαν έτσι αυτή τη φορά το πλαίσιο τόσο των τοποθετήσεων όσο και της συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό, οδηγώντας στο τέλος της βραδιάς σε ένα γόνιμο έδαφος για περαιτέρω συζητήσεις και προβληματισμό πάνω στο θέμα. Τελικά, οι ομιλητές παρείχαν ένα πλούσιο υλικό τόσο για να διατυπωθεί εκ νέου μια συνεκτική ιδέα για την πόλη.

Συνοψίζοντας τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην προηγούμενη συζήτηση (23/2/2022) σε τρεις θεματικές –σχεδιασμός, νομοθεσία, ρόλος τοπικής αυτοδιοίκηση– ο Α. Γιακουμακάτος εστίασε στον γενικότερο κατακερματισμό σε επίπεδο σχεδιασμού, αρμοδιοτήτων και δράσεων, στη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού, καθώς και στον ευκαιριακό τρόπο με τον οποίον εξελίσσεται χωρικά η Αθήνα με την απουσία κεντρικού προγραμματισμού. Το πώς ο λόγος των «ειδικών» του σχεδιασμού μπορεί να γεφυρωθεί με τον λόγο των πολιτικών σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, το ζήτημα της διαμόρφωσης μιας κεντρικής στρατηγικής για την Αθήνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίον το όραμα μπορεί να γίνει πρόγραμμα, ανέφερε ο Α. Γιακουμακάτος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιους από τους θεματικούς άξονες της τρέχουσας συζήτησης αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock