ΕνημέρωσηΠολιτική

«Blue Flag»: Ετοιμες οι ελληνικές «οχιές» για την κορυφαία ισραηλινή άσκηση

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ συνεχώς διευρύνεται και δυναμώνει με τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε μια σειρά από ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις επι ισραηλινού και ελληνικού εδάφους.

Στο πλαίσιο αυτό οι «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πανέτοιμες να συμμετάσχουν στην κορυφαία ισραηλινή αεροπορική άσκηση “Blue Flag-23”.

Η ελληνική αεροπορία θα συμμετέχει με τέσσερα F-16 Viper με τους ιπτάμενους και τεχνικούς της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι», που θα ταξιδέψουν στο Ισραήλ, να ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγαλύτερο αεροπορικό «ραντεβού» της Μέσης Ανατολής.

Απο την τελετή παράδοσης των δύο πρώτων εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 ViperΥΠΕΘΑ

Η ισραηλινή αεροπορική Άσκηση θα γίνει το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, με τα περισσότερα απο τα σενάρια να λαμβάνουν χώρα – όπως κάθε φορά – πάνω απο την έρημο Νεγκέβ.

Για την Πολεμική Αεροπορία, η συμμετοχή των F-16 Viper στη “BLUE FLAG-23” αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για να δοκιμαστούν σε μεγάλη ποικιλία απαιτητικών σεναρίων εναέριας μάχης.

Πρόκειται για μια Άσκηση υψηλού συμβολισμού, που συμμετέχουν οι κορυφαίες αεροπορίες του κόσμου με διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών και οι ‘Ελληνες ιπτάμενοι θα μπορέσεουν να εκπαιδευτούν σε πλήθος αποστολών, όπως οι αποστολές κρούσης σε εχθρικό έδαφος, αλλά και μεγάλης δυσκολίας σεναρίων, βγαλμένων απο την πολεμική εμπειρία της ισραηλινής αεροπορίας. Τα ελληνικά F-16 Viper θα συνεκπαιδευτούν δίπλα στα ισραηλινά stealth F-35 αλλά και στα αμερικανικά F-15, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο εκπαίδευσης τους.

unnamed-6.jpg
Απο την τελετή παράδοσης των δύο πρώτων εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 ViperΥΠΕΘΑ

Στην 343 Πολεμική Μοίρα “Αστέρι” έχουν παραδοθεί έως τώρα 13 F-16 Viper, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να προσγειωθεί το 14ο αναβαθμισμένο F-16, το πρώτο που θα ενταχθεί στη 340 «Αλεπού», η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα των F-16 Viper. Τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα προσγειωθούν στην 337 Μοίρα «Φάντασμα» στη Λάρισα, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δύο Μοίρες του Αράξου: την 335 «Τίγρης» και την 336 «Όλυμπος».

Τα ελληνικά αεροσκάφη στην άσκηση Blue Flag 2021

Λίγα λόγια τα F-16 VIPER

Το εν λόγω αεροσκάφος είναι η τελευταία και η πιο προηγμένη έκδοση του F-16 στον κόσμο και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι μία από τις πρώτες που εξοπλίστηκε με την συγκεκριμένη έκδοση.

Δείτε παρακάτω τα χαρακτηριστικά των F-16 VIPER:

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

  • Πλήρωμα: 1 (C Model), 2 (D Model)
  • Κινητήρας: 1 Pratt & Whitney F100-PW 229/Ώση: 29100 λίβρες
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 9,96μ
  • Μήκος: 15,06μ
  • Μέγιστη ταχύτητα: 2173χμ. την ώρα ή 2,05 Mach
  • Μέγιστο ύψος: 15.240μ. ή 50.000 πόδια

Μέχρι το 2027, θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 Block 52+ adv σε Viper. Έναν χρόνο μετά, το 2028 αναμένεται να ξεκινήσει η παραλαβή των πρώτων υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Μαζί με τα 24 Rafale και τα Mirage 2000-5, η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα ξεκάθαρο αεροπορικό πλεονέκτημα, καλύπτοντας επιχειρησιακά όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock