ΕνημέρωσηΟικονομία

Χρηματιστήριο: «Άλμα» ανακούφισης με πρωταγωνιστές τις τράπεζες

Έχοντας ως πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές, με κέρδη που ξεπέρασαν ακόμη και το 5%, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε «μια ανάσα» κάτω από τις 1050 μονάδες, πραγματοποιώντας αυτό που στις αγορές αποκαλείται «ράλι ανακούφισης».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες το απόγευμα της Τρίτης κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 1,5%-2%, ενώ θετικό ήταν και το πρόσημο για τη Wall Street, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει κέρδη της τάξης του 0,6% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά και τη χθεσινή άνοδο.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου κατέγραψε κέρδη 2,16% και διαμορφώθηκε στις 1.049,70 μονάδες με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο της τάξης των 114,43 ευρώ. Ως προς τις τραπεζικές μετοχές, κέρδη 5,26% κατέγραψε η Alpha Bank, 5,21% η Τράπεζα Πειραιώς, 4,65% η Eurobank και 2,79% η Εθνική Τράπεζα.

Ζητούμενο η επιστροφή στην κανονικότητα

Πλέον, ζητούμενο για το παγκόσμιο χρηματωπιστωτικό σύστημα, αλλά και για τις χρηματαγορές, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την «καταιγίδα» που προκάλεσαν η Silicon Valley Bank και η Credit Suisse.

Κοινή συνισταμένη είναι η επιδίωξη των αρμόδιων αρχών αλλά και των κυβερνήσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να περιορίσουν την ανησυχία και να αναδείξουν ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και όχι για θρυαλλίδα γενικευμένων εξελίξεων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ντόμινο.
Ειδικά δε στην περίπτωση της Ελλάδας, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας αναδεικνύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και ότι οι καταθέτες δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς, καθώς αφενός υπάρχει η εγγύηση των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ενώ και το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το παρελθόν.

Και προσέθεσε ότι το τελευταίο διάστημα τα κόκκινα δάνεια συρρικνώθηκαν, οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 50 δισεκ. ευρώ την τελευταία 4ετία, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών είναι στο 17,5% και οι τράπεζες έχουν ενισχυμένη κερδοφορία.

Αντίστοιχα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι πριν από μερικά χρόνια και έχουν μεγαλύτερα αποθεματικά προκειμένου να απορροφήσουν τις επιπτώσεις μιας οικονομικής κρίσης», διαβεβαιώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι τράπεζες έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο στην εκκαθάριση των ισολογισμών τους και διαθέτουν άφθονη ρευστότητα χάρη στην αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock