ΕνημέρωσηΟικονομία

COP28: Σε μείωση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα καλεί το νέο σχέδιο συμφωνίας

Το κείμενο καλεί κυρίως στη «μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με σωστό, μεθοδικό και δίκαιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των μηδενικών καθαρών εκπομπών [η ουδετερότητα άνθρακα] πριν από, ή περίπου το 2050, συμβαδίζοντας με την επιστήμη».

Όμως δεν αναφέρει πλέον τη λέξη «έξοδος» από την ενέργεια που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα, που ήταν μια κόκκινη γραμμή για πολλές χώρες και παρατηρητές που είναι παρόντες και παρούσες στις διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι.

Για τον άνθρακα, το κείμενο καλεί «να μειωθεί γρήγορα η παραγωγή άνθρακα χωρίς δέσμευση άνθρακα» καθώς και για «όρια στις άδειες που χορηγούνται για νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα» χωρίς δέσμευση άνθρακα.

Το σχέδιο αναφέρεται ακόμη στην πυρηνική ενέργεια και στις τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, που απαιτούνται από τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και αερίου προκειμένου να συνεχίσουν να εξορύσσουν υδρογονάνθρακες, αλλά διστακτικά «προκειμένου να βελτιώσουν τις προσπάθειες προς την υποκατάσταση της ενέργειας που παράγονται από ορυκτά καύσιμα χωρίς δέσμευση άνθρακα στα ενεργειακά συστήματα».

Το κείμενο επαναλαμβάνει τον στόχο για τριπλασιασμό της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και τον διπλασιασμό του ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής αποτελεσματικότητας μέχρι το 2030.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock