Κόσμος

Data Corner: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο

Την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ επεξεργάζονται -μεταξύ άλλων- και μια στρατηγική για την αντικατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα σε μια αντιπαράθεση με τις δυτικές δυνάμεις για την Ουκρανία, το Κατάρ ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει κανέναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ίδιο την απαιτούμενη ποσότητα.

Όπως έχει γίνει αντιληπτό, εάν επιβληθούν νέες κυρώσεις εναντίον του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσωπικά ή της χώρας του, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ενεργειακή κρίση στην ήπειρο λόγω της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο φτάνει στην ήπειρο μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, το Κατάρ θέλει εγγυήσεις ότι το φυσικό αέριο που εκτρέπεται στην Ευρώπη δεν θα μεταπωληθεί και προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιλύσουν την έρευνά τους για τις συμβάσεις φυσικού αερίου του Κατάρ προκειμένου να γίνουν οι ίδιες τακτικός πελάτης – κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει μόνιμα τις ισορροπίες γύρω από τις εξαρτήσεις από φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Τα δεδομένα από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας δείχνουν ποιων χωρών η ενεργειακή τροφοδοσία θα κινδύνευε περισσότερο σε περίπτωση «παγώματος» του ρωσικού αερίου.

Μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, η Γερμανία εισάγει περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία λαμβάνει μόνο το ένα τέταρτο των αναγκών της, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Η μεγαλύτερη πηγή γαλλικού φυσικού αερίου ήταν η Νορβηγία, παρέχοντας το 35%. Η Ιταλία θα είναι επίσης μεταξύ των πιο επηρεαζόμενων με εξάρτηση 46% από το ρωσικό αέριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε διαφορετική θέση, αντλώντας το ήμισυ της προμήθειας φυσικού αερίου από εγχώριες πηγές και εισάγοντας κυρίως από τη Νορβηγία και επίσης το Κατάρ.

Η Ισπανία δεν είναι επίσης στη λίστα των μεγάλων πελατών της Ρωσίας, με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της χώρας να είναι η Αλγερία και οι ΗΠΑ.

Ορισμένες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται αποκλειστικά στο ρωσικό αέριο, συγκεκριμένα η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και η Μολδαβία. Ο βαθμός εξάρτησης ήταν επίσης πάνω από το 90 τοις εκατό στην περίπτωση της Φινλανδίας και της Λετονίας και στο 89 τοις εκατό σε αυτή της Σερβίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger