Επικαιρότητα

Παρασκευής για έξαρση πνευμονίας στην Κίνα: Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά νέα πανδημία

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, για την έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα, σε ότι αφορά το σενάριο που συζητείται περί νέας πανδημίας και το οποίο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο κ. Παρασκευής πιθανολογεί ότι δεν πρόκειται για νέο παθογόνο καθώς αυτό θα πρόσβαλε και τους ενήλικες και όχι μόνο τα παιδιά, ωστόσο όπως τόνισε τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα -όπως έχει αναφέρει και ο ΠΟΥ- δεν μπορούν να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μια νέα πανδημία η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασκευής αν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, «τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί» τόνισε σε συνέντευξη που παρέθεσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής επιδημιολογίας επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι Αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars-Cov2.

Αυτό το οποίο μάλλον έχει συμβεί στην Κίνα, διευκρινίζει, είναι αυτό που συνέβη στον υπόλοιπο κόσμο το φθινόπωρο του 2022. «Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα τα προηγούμενα δύο έτη».

Τέλος ο κ. Παρασκευής τονίζει ότι οι ειδικοί, όπως έχει αναφέρει και ο ΠΟΥ, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock