ΕνημέρωσηΠολιτική

Δήμας στο Channel 4: «Με την ακύρωση της συνάντησης, στάλθηκαν λάθος μηνύματα»

Την πάγια ελληνική θέση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο τόνισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του βρετανικού Channel 4, με αφορμήτο ζήτημα που προέκυψε από την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Βρετανίας, η οποία εκτιμά ότι δεν θα δοκιμαστεί, παρά το διπλωματικό ατόπημα του Βρετανού πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Channel 4 για το εάν αισθάνεται προσβεβλημένος από την ακύρωση της συνάντησης, ο υπουργός απάντησε: «Θα έλεγα ότι η πιο σωστή λέξη είναι η απογοήτευση. Ελπίζαμε πραγματικά να είχαμε μια διμερή συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο που να επιβεβαίωνε, τη στρατηγική σχέση που έχουν οι δύο χώρες και να συζητούσαμε για τις κοινές προκλήσεις, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, η κλιματική κρίση, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη. Οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει τη συνάντηση, μόλις λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Έτσι, ο κατάλληλος χαρακτηρισμός θεωρώ ότι είναι απογοήτευση».

«Μπορεί να υπάρξει διπλωματική ζημιά ως αποτέλεσμα;» ρώτησε η δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: «Όχι, νομίζω ότι αποτέλεσε περισσότερο μία δοκιμασία μεταξύ των σχέσεων των δύο πρωθυπουργών. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνιες, καλές στρατηγικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις, να τις ενισχύσουμε και να τις επεκτείνουμε σε διάφορα θέματα. Φυσικά, η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είναι ένα από τα κύρια θέματα της διμερούς ατζέντας. Και αυτό δεν αλλάζει. Δεν επιχειρήσαμε να αιφνιδιάσουμε οποιονδήποτε. Είναι γνωστή η θέση της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη βρετανική δημόσια τηλεόραση για την ενοποίηση των Γλυπτών, στην οποία, φυσικά, έπρεπε να απαντήσει. Δεν υποσχέθηκε να μην το συζητήσει δημοσίως.

Με την ακύρωση της συνάντησης, στάλθηκαν λάθος μηνύματα. Η ακύρωση αποτελεί πρώτα απ’ όλα άρνηση να συζητήσει κανείς για το θέμα και επίσης ότι δεν έχει πειστικά επιχειρήματα, διότι όποιος πιστεύει ακράδαντα στην ορθότητα της θέσης του δεν διστάζει ποτέ να συμμετάσχει σε μια ολοκληρωμένη συζήτηση».

Δείτε το βίντεο της συνέντευξης του Υφυπουργού Πολιτισμού Χρ. Δήμα στο Channel4 εδώ

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock