ΕνημέρωσηΟικονομία

ΔΝΤ: Tα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ αποταμίευσαν σχεδόν 1 τρισ. ευρώ τη διετία 2020-2021

Αν και συνήθως οι Ευρωπαίοι αποταμιεύουν περίπου το 12% του εισοδήματός τους, ωστόσο στην πανδημία το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 19%. Το ΔΝΤ υπολόγισε ότι τα νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ εξοικονόμησαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα τη διετία 2020-2021 από ό,τι θα είχαν κάνει αν η πανδημία δεν ενέσκηπτε. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 8% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.

Το Ταμείο αναφέρει πως η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης και δυνητικά και ο πληθωρισμός θα ενισχυθούν από την δαπάνη μέρους αυτών των αποταμιεύσεων.

«Ακόμη και με μια μέτρια αύξηση των δαπανών, ήτοι εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν περίπου το 1/3 της πλεονάζουσας αποταμίευσής τους για μεγαλύτερη κατανάλωση σε διάστημα δύο ετών, ας πούμε, θα πρόσθετε 2,5% στο ΑΕΠ και έως και 0,75% στον πληθωρισμό μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους», σημειώνει το ΔΝΤ.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger