Κόσμος

DW: Αφγανιστάν και «ισλαμικός φεμινισμός» με επιχειρήματα από το Κοράνι

Η άνιση μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικές χώρες απορρέει συχνά από τη θρησκεία. Στο Αφγανιστάν ειδικοί επιχείρησαν μία άλλη προσέγγιση, κηρύττοντας την ισότητα με επιχειρήματα από το Κοράνι.

Στην αρχή έπρεπε να επιδείξουν προσοχή. Οι άνδρες-ιμάμηδες, θρησκευτικοί λόγιοι ή εκπρόσωποι των Ταλιμπάν, έπρεπε να πειστούν, ώστε να δώσουν το πράσινο φως για συζητήσεις με γυναίκες από τη γειτονιά, την πόλη, την επαρχία. Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, συνεπώς μόνο και μόνο το να επιχειρήσουν να γεφυρώσουν την απόσταση μεταξύ των δύο φύλων ήταν κάτι που έπρεπε να διαχειριστούν με ευαισθησία, εξηγεί η Έλινορ Ζέινο, διευθύντρια του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Καμπούλ μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Οι συζητήσεις υπό την αιγίδα του ιδρύματος άρχισαν το 2020 με την ίδρυση της οργάνωσης γυναικών «Αφγανές Γυναίκες, Διαμεσολαβητές της Ειρήνης». Λίγους μήνες αργότερα πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Καμπούλ η πρώτη εκδήλωση με 80 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους 20 θρησκευτικοί λόγιοι και φύλαρχοι από διάφορες επαρχίες. Είχαν προηγηθεί συζητήσεις σε μικρότερο κύκλο. Ακολούθησαν επτά ανάλογες εκδηλώσεις, οι περισσότερες στην Καμπούλ. Η τελευταία έγινε τον περασμένο Μάιο, τρεις μήνες πριν από την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger