Πολιτική

Εκλογές 2023: Η τακτική του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Ιουνίου: Μάχη για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς και στόχος η αξιόπιστη αντιπολίτευση

Πώς το ΠΑΣΟΚ θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει την εκλογική δυναμική που εμφάνισε

Την ολική επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ο πήχης να έχει όριο, ζητά από τους ψηφοφόρους του ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, προκειμένου η χώρα, όπως υποστηρίζει να αποκτήσει αξιόπιστη αντιπολίτευσηαλλά και να κερδίσει την μάχη της ηγεμονίας στην Κεντροαριστερά. Προσβλέποντας στην κατάλληλη διαχείριση και την αξιοποίηση της εκλογικής δυναμικής που εμφάνισε σε συνθήκες απλής αναλογικήςοι δεύτερες εκλογές για το ΠΑΣΟΚ θα είναι και η δεύτερη ευκαιρία για την επάνοδό του, όχι μόνο σε ποσοστά, αλλά και σε δυναμική που θα μεταφραστεί μέσα από τις ψήφους και σε πολιτική εξουσία στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μέσα από τις κάλπες του Ιουνίου να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη Δημοκρατικής Παράταξης να κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο, εκτοπίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αξιόπιστη αντιπολίτευση

Εκεί που θα στοχεύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ, είναι στην «αδράνεια» του ΣΥΡΙΖΑ και στην δυσκολία να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει το θεσμικό του ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και στις επικείμενες εκλογές, με τελικό στόχο την κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.

Στην Χαριλάου Τρικούπη άλλωστε επικρατεί αισιοδοξία καθώς εκτιμάται πως είναι εφικτό το  ψαλίδισμα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Καμία συγκυβέρνηση με ΝΔ

Μπορεί να μην έχει «ταβάνι» ο πήχης που θέτει το ΠΑΣΟΚ εν όψει των εκλογών του Ιουνίου, όμως έχει θέσει από νωρίς τα όριά του σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Καμία συγκυβέρνηση με ΝΔ, πάμε να εκφράσουμε τον προοδευτικό χώρο και απώτερος στόχος είναι η αύξηση των ποσοστών, ώστε το ΠΑΣΟΚ να καταστεί και αριθμητικά αξιωματική αντιπολίτευση, είναι η νέα γραμμή του Ν. Ανδρουλάκη για τις δεύτερες εκλογές, της 25ης Ιουνίου.

«Τέλειωσαν οι πρώτες εκλογές. Ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ; Είναι ένας. Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το λέω ξεκάθαρα» σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, και του κέντρου και της κεντροαριστεράς, που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

»Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή» προσδιόρισε ο Ν. Ανδρουλάκης ως στρατηγική στόχευση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «η αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» και επικρίνοντας τη μετεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει την ευθύνη για την κάμψη των ποσοστών του στους πολίτες: «Δεν νομίζω ότι κανένας πολίτης θεωρεί πως όταν ένα κόμμα κάνει μια τέτοια στρατηγική ήττα, φταίνε τα υπόλοιπα κόμματα και όχι το ίδιο. Είναι παράλογο και ως αφήγημα».

 Επανεκκίνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει την προετοιμασία των στελεχών της «πρώτης γραμμής», ώστε όταν δοθεί το «σήμα» της επανεκκίνησης για την τελική μάχη να υπάρχει και καθαρό μήνυμα προς τους πολίτες . Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών εξαιτίας και της   μείωση της  απόστασης μεταξύ  ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δίνουν την χρυσή ευκαιρία  για το επόμενο καθοριστικό βήμα σε προεκλογικό χρόνο.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επισημάνει στις κλειστές συσκέψεις με το επιτελείο του ότι πρώτον η «γραμμή» επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία μετά τη μεγάλη της νίκη πρέπει να είναι προγραμματική, τεκμηριωμένη και αταλάντευτη και δεύτερον η αναμέτρηση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές, πρέπει να εξελιχθεί χωρίς τα στελέχη να εμφανίζουν αλαζονικές τάσεις και διάθεση ρεβανσισμού.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να οριστεί η μάχη, αλλά και τις διεκδικήσεις στις οποίες πρέπει να στοχεύσει το ΠΑΣΟΚ, αποφεύγοντας λάθη και παρερμηνείες.

 Α. Σπυρόπουλος: Δεν συγκυβερνούμε, μεγάλες οι διαφορές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος (στην εκπομπή «Σήμερα», στον ΣΚΑΪ), ο οποίος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία:

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο. Φαίνεται από την προεκλογική συζήτηση, το πρόγραμμά μας, τις 12 σοβαρές προτάσεις που καταθέσαμε και αποτυπώνουν την άποψή μας για το τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με τον κ. Μητσοτάκη και με τη Νέα Δημοκρατία».

Περιγράφοντας τον ρόλο που φιλοδοξεί να παίξει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ως σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Σπυρόπουλος τόνισε:

«Ο κόσμος, πέρα από τα προγράμματά μας, κρίνει την αξιοπιστία, τη σοβαρότητα, το ήθος και τον τεκμηριωμένο λόγο της αντιπολίτευσης. Έχουμε φτάσει σε μία εποχή όπου οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι θέλουν από όλους μας αυτά που λέμε να τα έχουμε μετρήσει, τεστάρει και να μπορούμε να τα εφαρμόσουμε την επόμενη μέρα.

»Εμείς αυτό που κάναμε μέχρι σήμερα, και θα το κάνουμε και αύριο, είναι μία σκληρή, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, που θα έχει στόχο να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πολίτες».

Για να προσθέσει απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας:

«Εμείς σας λέμε, χωρίς να προσβάλλουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ότι την επόμενη μέρα στη Βουλή και την κοινωνία, με μία σοβαρή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα για εσάς. Είχατε συνηθίσει να παίζετε με εύκολο αντίπαλο, τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

 Μάντζος: «Η ΝΔ βολεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση»

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, ξεκαθάρισε ότι «πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο και καμία πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει η εκλογική κρίση της 21ης Μαΐου και η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί στη ΝΔ για το τι θα κάνει στις 25 Ιουνίου, αν δεν έχει την αυτοδυναμία για την οποία αγωνιά εδώ και μήνες».

 Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αγωνία για την αυτοδυναμία του κ. Μητσοτάκη ή την πολιτική επιβίωση του κ. Τσίπρα» και πως στόχος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις 25 Ιουνίου «είναι να αποκτήσει η χώρα, επιτέλους, μια γνήσια προοδευτική και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε τέτοια αντιπολίτευση και γι’ αυτό δεν θέλουμε απλά να αλλάξουμε θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ είχε βολευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση τόσα χρόνια. Τα κακά νέα για εκείνους και τα καλά για την πατρίδα είναι ότι μπορεί ο τόπος να αποκτήσει μία σοβαρή αντιπολίτευση», τόνισε ο κ. Μάντζος.

Στο στόχαστρο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε:

«Ακούω την κ. Τσαπανίδου να περιγράφει έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν υπήρξε και δεν υπάρχει. Για να παραφράσω τον εθνικό ποιητή, αν αποσυνθέσεις τον ΣΥΡΙΖΑ, θα σου μείνει λαϊκισμός, τοξικότητα, ανερμάτιστες πολιτικές και θολό στρατηγικό αποτύπωμα. Που σημαίνει ότι αν προσθέσεις άλλα τόσα θα τον ξαναφτιάξεις. Στις εκλογές της Κυριακής αξιολογήθηκε και η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Και βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση. Πώς ζητά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στο δεύτερο ημίχρονο ό,τι δεν έκανε στο πρώτο; Πώς θα πάρουν διαζύγιο από όλα αυτά που περιέγραψα; Πώς θα σταματήσουν να είναι ο χορηγός της ΝΔ, ενώ τέσσερα χρόνια το έκαναν τόσο καλά;».

Ως προς τον στόχο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε:

«Ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη ΝΔ, να την κοιτάξει στα μάτια και να την πολεμήσει. Εμείς απευθυνόμαστε στους δημοκράτες πολίτες, που αισθάνονται ότι μπορεί να υπάρξει καλύτερη ημέρα για αυτήν τη χώρα. Σε όσους θέλουν να δουν ελπίδα, αξιοπρέπεια και ευημερία μέσα από σχέδιο και μέσα από μία πραγματικά γνήσια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τον τόπο. Αυτό προϋποθέτει αξιοπιστία».

«Δεν τελειώνουμε τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο ξεκινάμε. Ο δρόμος είναι μακρύς και δεν οδηγεί σε μια στείρα αντιπολίτευση, ένα ανάχωμα στην εξουσία. Είναι έλεγχος στην εξουσία, εξισορρόπηση και εναλλακτική για τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό είναι το αισιόδοξο δικό μας μήνυμα», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

Κατρίνης: «Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση»

Αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ‘Ωρα MEGA», υπενθύμισε ότι τo ΠΑΣΟΚ «πολύ πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχε αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό το επανέλαβε εχθές, εμφατικά, ο πρόεδρός μας, αφού οι δρόμοι του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία είναι ασύμπτωτοι. Αυτό το παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά».

Ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε πως «η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη, προοδευτική πολιτική δύναμη, το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις με νομοθετικές ρυθμίσεις στη Βουλή», προσθέτοντας πως «ο στόχος μας για το βράδυ της 25ης Ιουνίου είναι να καταστούμε η κύρια και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Θεωρούμε ότι το μήνυμα που έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια θετική ψήφος προς το ΠΑΣΟΚ. Συνάμα, ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έπεισε ως αξιωματική αντιπολίτευση».

πηγη

 

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock