ΕνημέρωσηΟικονομία

Elpedison: Δεν ευθύνεται ο σχεδιασμός της αγοράς για τις αυξημένες τιμές ενέργειας

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σίγουρα αυξάνονται. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό κατά την εξέταση των τιμών της αγοράς για μια μακρά περίοδο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει στην πραγματικότητα μειωθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, τόσο για τους οικιακούς όσο και για τους μη οικιακούς καταναλωτές. Εξαιρούνται οι τελευταίοι τρεις μήνες που χαρακτηρίζονται από την τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, η οποία επηρεάζει δύο από τις πιο σημαντικές χώρες για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό. Επιπλέον, εάν ληφθεί υπόψη η ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη, το κόστος της ενέργειας ως μερίδιο του συνολικού εισοδήματος ενός μέσου νοικοκυριού, έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες (με βάση τους μέσους όρους της Eurostat για τις χώρες της ΕΕ-15).

Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, ξεκίνησε μια προοδευτική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία συνέπεσε με μια περίοδο πτώσης των τιμών. Δύο μόνο περίοδοι αύξησης των τιμών παρατηρήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, μια κοντά στο 2003 και το 2010. Οι δυναμικές της παγκόσμιας αγοράς ενεργειακών αγαθών φαίνεται πως ήταν ο βασικός μοχλός πίσω από αυτές τις αυξήσεις και όχι ο Σχεδιασμός της Αγοράς (Market Design). Πράγματι, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, οι διακυμάνσεις, παγκοσμίως, της τιμής εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, ήταν πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των ευρωπαϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger