ΕνημέρωσηΟικονομία

ΕΝΦΙΑ: Την Τρίτη η πληρωμή της πρώτης δόσης – Πώς θα μειώσετε τον λογαριασμό

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη η παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ η να υποβάλλουν ένσταση στην εφορία σε περίπτωση άδικων χρεώσεων έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την εξόφληση του φόρου.

Οι επιλογές για το «ξεφούσκωμα» του λογαριασμού είναι οι ακόλουθες:

  1. Σε περίπτωση που κάποιοι διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία του που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα εξ αιτίας δικών τους λαθών η παραλείψεων στη δήλωση Ε9 μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση αλλά θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 η οποία δεν επιβαρύνεται πλέον με το αυτοτελές πρόστιμο των 100 ευρώ εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό εφόσον από τις αλλαγές στα στοιχεία στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που με το νέο εκκαθαριστικό ο φόρος μειώνεται πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος θα κληθεί από την εφορία να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κλπ.) τα οποία θα ελεγχθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση. Συνεπώς όσοι έχουν διαπιστώσει λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, να διορθώσουν την εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, να εκδοθεί το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και μετά να προχωρήσουν στην αποπληρωμή του φόρου ακινήτων.
  2. Όσοι θεωρούν ότι το εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους είναι «φουσκωμένο» έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν το φόρο που τους επιβλήθηκε υποβάλλοντας έως τις 10 Ιουνίου 2022 ενδικοφανή προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με αίτημα την επανεξέταση της πράξης προσδιορισμού του φόρου Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία είναι έως και τις 10 Ιουλίου 2022. Όσοι υπάγονται στη ΦΑΕ Αθηνών, στις Δ.Ο.Υ. Ψυχικού και Χολαργού Αττικής και στις Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μπορούν να υποβάλουν την προσφυγή και ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ. Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί έχουν δικαίωμα μαζί με την ενδικοφανή προσφυγή να υποβάλλουν και αίτημα αναστολής πληρωμής του 50% του ποσού που τους έχει καταλογιστεί. Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις, όχι όμως και το σύνολο του φόρου. Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες ακινήτων ταυτόχρονα με την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής, συνυποβάλλουν στην αρμόδια φορολογική αρχή και ηλεκτρονικό φάκελο (σε οπτικό δίσκο – CD ή σε USB κλπ.), στον οποίο περιλαμβάνονται σε μαγνητική μορφή και σε οποιαδήποτε αναγνώσιμη μορφή αρχείου η υποβληθείσα ενδικοφανής προσφυγή, η αίτηση αναστολής σε περίπτωση αυτοτελούς υποβολής, τα έγγραφα και δικαιολογητικά που επικαλείται, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται το ακριβές του περιεχομένου των στοιχείων του ηλεκτρονικού φακέλου.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger