Κόσμος

Επιστρέφει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» με ακραίους καύσωνες – «Καμπανάκι» των ειδικών

Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο», συνδέεται με ακραίες καιρικές συνθήκες από τροπικούς κυκλώνες έως έντονες βροχοπτώσεις έως σοβαρές ξηρασίες.

Το 2016, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, συνέπεσε με ένα έντονο «Ελ Νίνιο» το οποίο βρίσκεται προ των πυλών, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι τώρα ενδεχομένως θα σπάσει αυτό το ρεκόρ ή το πολύ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

«Το να σας πω αν θα είναι φέτος ή του χρόνου είναι δύσκολο», ανέφερε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο Wilfran Moufouma Okia, Επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιφερειακής Πρόβλεψης του Κλίματος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα επόμενα πέντε χρόνια, είναι πιθανό να έχουμε μια από τις θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε περιόδους που δεν εμφανίζεται το φαινόμενο.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι προετοιμάζεται για αυξημένη εξάπλωση ιογενών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός και ο Ζίκα που συνδέονται με το φαινόμενο «Ελ Νίνιο».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το φαινόμενο εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και μπορεί να διαρκέσει 9 έως 12 μήνες.

Κατά βάση συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

Στο παρελθόν έχει προκαλέσει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τμήματα της νότιας Ασίας, την Κεντρική Αμερική και τη βόρεια Νότια Αμερική.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock