Κόσμος

Ερευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα που ανιχνεύει γρίπη και κορωνοϊό σε 10 δεύτερα

Σε μία καινοτόμα ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, καθώς ανέπτυξαν αισθητήρα που είναι ικανός να ανιχνεύσει τόσο τη γρίπη όσο και τον κορωνοϊόμέσα σε 10 δευτερόλεπτα, παρότι τα συμπτώματά και των δύο επικαλύπτονται σημαντικά και είναι δύσκολη η διάκρισή τους

«Όταν και οι δύο αυτοί ιοί κυκλοφορούν μαζί, όπως έκαναν νωρίτερα αυτό το χειμώνα, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να έχουμε έναν αισθητήρα που να μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα αν έχετε κορωνοϊό, γρίπη, τίποτα από τα παραπάνω ή και τα δύο», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος Ντέτζι Ακινουάντε.

Η κατασκευή του είναι από γραφένιο, ένα ενιαίο στρώμα ατόμων άνθρακα τοποθετημένων σε εξαγωνικό πλέγμα, ενώ η λεπτότητα με την οποία έχει σχεδιαστεί, το καθιστά ευαίσθητο σε οποιεσδήποτε ηλεκτρικές αλλαγές στο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Αυτά τα εξαιρετικά λεπτά νανοϋλικά μπορούν «να βελτιώσουν την ικανότητα ανίχνευσης πολύ μικρών ποσοτήτων, είτε πρόκειται για βακτήρια, ιούς, αέρια ή αίμα», εξήγησε ο Ακινουάντε.

Η ανακάλυψη ανοίγει την δρόμο για τη δημιουργία αισθητήρων για μια σειρά από εφαρμογές, εκτός από τον έλεγχο ασθενειών.

Σύμφωνα με το ertnews.gr, οιι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο νέος αισθητήρας ανιχνεύει ιικές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, και συνέδεσαν τα αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 – που προκαλεί τον Covid-19και της γρίπης με το γραφένιο.

Όταν οι επιστήμονες τοποθετούν ένα δείγμα από ένα μολυσμένο άτομο στη συσκευή, αυτά δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες-στόχους τους, προκαλώντας μια αλλαγή στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Αρχικά και για λόγους ασφαλείας, ο αισθητήρας δοκιμάστηκε με τους ερευνητές να χρησιμοποιούν πρωτεΐνες του ιού, που είχαν τοποθετηθεί σε υγρό που μοιάζει με σάλιο, και τότε τα αποτελέσματα έδειξαν πως πράγματι ο αισθητήρας ανίχνευε την παρουσία τους, ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές ποσότητες.

Η υψηλή ευαισθησία υποδηλώνει ότι ο αισθητήρας θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση των αραιών ιικών σωματιδίων που βρίσκονται στην αναπνοή ενός ατόμου που έχει μολυνθεί.

Σκοπός των ερευνητών είναι η βελτίωση της απόδοσης του αισθητήρα, επεκτείνοντας το εύρος των ιών που μπορεί να ανιχνεύσει, ενώ επίσης αναπτύσσουν έναν αισθητήρα που έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Όμικρον και η Δέλτα.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock