Κόσμος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να σημάνει την επιστροφή του εξαφανισμένου μαμούθ

Το μαλλιαρό μαμούθ δεν έχει περπατήσει τη Γη για 4.000 χρόνια. Χάθηκε στο τέλος της εποχής των παγετώνων και είναι είδος υπό εξαφάνιση που συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των βιολόγων. 

Μία startup βιοτεχνολογίας Colossal, όπως αναφέρει το CNNi, θέλει να πάει ένα βήμα πιο πέρα και να «φέρει» ξανά στη ζωή το χαμένο αυτό είδος με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Το φιλόδοξο σχέιο της Colossal στηρίζεται στη δημιουργία ενός γενετικά μεταλλαγμένου υβριδίου από έναν Ασιατικό ελέφαντα και ένα μαμούθ το οποίο μετά θα μεταφερθεί στην τούνδρα της Αφρικής. Η όλη ιδέα έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδοτήσεις και έχει καταφέρει να προκαλέσει περιέργεια και σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα.

Για να επιτύχει η Colossal πρέπει να ξεπεράσει πολλά εμπόδια όπως η δημιουργία της γενετικής ακολουθίας, η επιτυχής γονιμοποίηση του αυγού και η ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη. Αλλά η γέννηση είναι μόνο η αρχή. Κανείς δεν ξέρει πως αυτά τα ζώα θα επιβιώσουν και γι’ αυτό η εταιρία στρέφεται για βοήθεια σε άλλα ζώα όπως ένα κοπάδι ελεφάντων στη Μποτσουάνα.

Η αμερικανική startup έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Elephant Havens, μία οργάνωση που φροντίζει ορφανούς ελέφαντες.

Οι δύο συνεργάτες θα ξεκινήσουν μαζική συλλογή πληροφοριών χρησιμοποιώντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) για να αναλύσουν τη συμπεριφορά των ζώων και να τα συγκρίνουν με το γενετικό υλικό κάθε ελέφαντα.

Ελπίζουν ότι με τα ευρήματα που θα προκύψουν θα δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για την απελευθέρωση στη φύση μαμούθ υβριδίων στην τούνδρα.

Ένα νέο σύστημα παρακολούθησης

Όπως αναφέρει μία εκ των ιδρυτών της οργάνωσης Elephant Havens η Ντέμπρα Στίβενς «εννιά φορές στις 10» οι ελέφαντες στη Μποτσουάνα είναι ορφανοί. Σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται οι πυρκαγιές.

«Το κοπάδι θα σκορπιστεί και θα χάσουν τα μωρά τους», εξηγεί. «Αυτό είναι τραγικό να το βλέπει κανείς επειδή θέλουν απελπισμένα να βρουν τις μητέρες τους οπότε προσπαθούμε να γίνουμε μητέρες για εκείνους».

Η επιστροφή των ελεφάντων στο φυσικό περιβάλλον είναι δύσκολη. Οι ιεραρχίες είναι πολύπλοκες και η επιστροφή ενός ορφανού σε κοπάδι δεν είναι καλή ιδέα, λέει η Στίβενς.

Αλλά χωρίς «οικογένεια» οι ορφανοί ελέφαντες πεθαίνουν από τη θλίψη. Ακόμη και όταν αποκτούν οικογένεια πολλές φορές δεν απολαμβάνουν την ανεξαρτησία τους και πολλές φορές επιζητούν να επιστρέψουν στον τόπο της αιχμαλωσίας.

Το πρόγραμμα της Elephant Havens απελευθερώνει σταδιακά τους ελέφαντες καθώς για πέντε χρόνια είναι σε περιγραγμένη περιοχή όπου μαθαίνουν να επιβιώνουν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Ήδη σε αυτό το περιφραγμένο χώρο ζουν επτά νεαροί ελέφαντες συμπεριλαμβανομένης μιας μητέρας και ενός αρσενικού και θα μεταφερθούν και άλλα στο μέλλο. Όταν περάσουν τα χρόνια θα αφεθούν ελεύθερα αλλά θα είναι υπό παρακολούθηση για μια δεκαετία ακόμη.

Πως θα βοηθήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Colossal θα καταγράφει τη συμπεριφορά των ελεφάντων και με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) θα προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα τις κοινωνικές συμπεριφορές των ελεφάντων όπως για παράδειγμα πως λειτουργεί η ηγεσία τους.

Ήδη η εταιρία, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Μπεν Λαμ, έχει αρχίσει να κατασκευάζει το υβριαδιακό γονιδίωμα του μαμούθ – ελέφαντα. Έχει αναλύσει 54 γονίδια μαμούθ αναγνωρίζοντας αυτά που έχουν αντοχή στο κρύο και τρίχωμα και τώρα η ομάδα επεξεργάζεται 20 γονίδια του ασιατικού ελέφαντα.

Οι ιθύνοντες της Colossal πιστεύουν ότι η δική τους προσπάθεια πέρα από το ότι ελπίζει ότι θα αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την διατήρηση του αριθμού των ελεφάντων θα οδηγήσει και άλλους σε ανάλογα μονοπάτια.

Using AI to monitor orphaned elephants in Botswana could usher in the return of the woolly mammoth, by Tom Page, CNN

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock