ΕνημέρωσηΟικονομία

Eurostat: Δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ύφεσης στην Ευρωζώνη

Μειωμένο κατά 0,1% διαμορφώνεται το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, και καταγράφοντας αντίθετη κίνηση συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση για οριακή ανάπτυξη 0,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Σημειώνεται πως η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση καθώς συμπλήρωσε δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ είχε συρρικνωθεί 0,1% και το δ’ τρίμηνο του 2022..

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε οριακά 0,1% το α’ τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δ’ τρίμηνο το ΑΕΠ είχε μειωθεί 0,2% στην ΕΕ.

Σημειώνεται πως η Eurostat, αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προς τα κάτω, καθώς το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1% το α’ τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, μετά από ανάπτυξη 1,7% στην ΕΕ και 1,8% στην Ευρωζώνη, το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, η Eurostat υπολόγιζε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,3% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Eurostat συμφωνεί με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 2,1%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πολωνία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με +3,8% και ακολούθησαν Λουξεμβούργο (+2,0%) και Πορτογαλία (+1,6%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-4,6%), Λιθουανία (-2,1%) και Ολλανδία (-0,7%).

Τα επιμέρους στοιχεία

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών το α’ τρίμηνο του 2023 υποχώρησε κατά 0,3% και στις δύο ζώνες μετά από μείωση 1% στη ζώνη του ευρώ και 0,9% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην Ε.Ε. (μετά από +0,8% στη ζώνη του ευρώ και +0,4% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,6% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην Ε.Ε. (μετά από -3,5% και -2,8% αντίστοιχα). Τέλος οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,1% στην Ε.Ε. (μετά από -0,2% και -0,3%). Οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3% τόσο σε Ευρωζώνη όσο και σε Ε.Ε. (μετά από -2,5% και -2,3% το προηγούμενο τρίμηνο).

Τα τελευταία στοιχεία θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενόψει της συνεδρίασης της την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock