Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για την έκρηξη κρουσμάτων – Συναγερμός μετά το άνοιγμα των σχολείων

Σε επιφυλακή είναι οι υγειονομικές αρχές στην χώρα λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αύξηση των νοσηλειών μετά τις γιορτές θα φτάσει ακόμα και το 39% και καλούν ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες να θωρακιστούν με το εμβόλιο.

Την ίδια ώρα, η έξαρση στα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης και άλλων ιώσεων εξαφανίζει καθημερινά από τα ράφια των φαρμακείων τα διαγνωστικά τεστ, ενώ ειδικοί επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, εκτιμώντας πως θα υπάρξει έκρηξη του ιού στη χώρα.

Σαρηγιάννης: «Θα φτάσουμε τα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα»

Στο μεταξύ, ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι έως το τέλος του μήνα θα «φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα και 80 θανάτους την εβδομάδα», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το εάν οι μαθητές θα πρέπει να προσέρχονται στους σχολικούς χώρους με μάσκα, ο κ. Σαρηγιάννης απάντησε ότι «αυτό είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ θα προέτρεπα όλους τους γονείς και εμένα μαζί να κάνουμε ένα self test καθημερινά στα παιδιά μας».

Αυξημένα τα περιστατικά στα νοσοκομεία

Παράλληλα, λόγω του κορωνοϊού, έχουν αυξηθεί δραματικά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην Εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων στοιχείων του ΕΟΔΥ, σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφηκαν 229 νέες εισαγωγές κρουσμάτων Covid-19, εκ των οποίων οι 64 ήταν στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες στο σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ οι ειδικοί καλούν σε χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και προτρέπουν να εμβολιαστούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες.

Στο μεταξύ, για αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφηκε στα λύματα της περιφέρειας Αττικής έκανε λόγο ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, «η πραγματικότητα δείχνει ότι τον τελευταίο μήνα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση στο γενικό φορτίο στα λύματα τόσο του κορωνοϊού, όσο και άλλων αναπνευστικών ιών όπως η γρίπη τύπου Α και του συγκυτιακού ιου».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναλύσεις στα λύματα δεν λένε ποτέ ψέματα γιατί είναι πραγματικές μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο» ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην συνύπαρξη στην κοινότητα όλων αυτών των υγειονομικών απειλών. Μάλιστα, όπως είπε αναμένεται αύξηση του ιικού φορτίου και κορύφωση τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες.

«Προφανώς το υλικό φορτίο του κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα δύο, αλλά το ότι συνυπάρχουν και οι άλλοι δύο ιοί (γρίπη και RSV) κάνει το κοκτέιλ αυτό αρκετά σοβαρό» ανέφερε διευκρινίζοντας ότι η τελευταία εβδομάδα του 2023 έδειξε αυξήσεις της τάξης του 85 – 90% σε αυτούς τους ιούς και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Υπερδιπλασιασμός του ιικού φορτίου της γρίπης

Αναφερόμενος στην γρίπη έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό του ιικού φορτίου κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλη διάδοση.

«Φέτος είδαμε μια καθυστέρηση της τάξης των 15 – 20 ημερών και αυτό οφείλεται ενδεχομένως στις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Τώρα όμως, καθώς η υγρασία αυξάνει, οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι κοινωνικές επαφές αυξάνουν σημαντικά είδαμε πολύ νωρίς αυτή την αύξηση του ιικού φορτίου» σχολίασε.

«Νομίζω ότι κορύφωση θα είναι τις επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες και μετά θα αρχίσει μια αργή αποκλιμάκωση. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι παράλληλα αρχίζει από το Φεβρουάριο και το Μάρτιο η αύξηση της γρίπης τύπου Β» ανέφερε επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο αναμένεται ένα νέο κύμα, αλλά πιο ασθενές, του κορωνοϊού.

Παγώνη: Αύξηση περίπου 40% στα νοσοκομεία

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε πως, «υπάρχει αύξηση περίπου στο 40% στα νοσοκομεία», επισημαίνοντας πως, «αυτή είναι η εποχή που ξέρουμε όλοι ότι είναι της έξαρσης των ιώσεων», ενώ συμπλήρωσε ότι, «έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και οι εισαγωγές σε απλές και ειδικές κλίνες».

«Η νέα υποπαραλλαγή είναι ήπια, δεν κάνει πυρετό και δεν κάνει πνευμονίες», σημείωσε αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού.

Σε ερώτημα σχετικά με το αν πρέπει να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης ενώ έχει κάποιου είδους αδιαθεσία, είπε ότι, «αν έχεις μία αδιαθεσία, δεν πας να κάνεις κανένα εμβόλιο», συμβούλευσε όμως, «ακόμα και τώρα, όσοι έχουν υποκείμενα, να το κάνουν», γιατί η κορύφωση θα συνεχιστεί.

Για το γεγονός ότι επέστρεψαν οι μάσκες παρατήρησε ότι «μετά από τρία χρόνια εμπειρίας, δεν χρειάζονται συστάσεις για τις μάσκες».

Για τις ουρές στα φαρμακεία, σχολίασε πως «ήταν απίστευτες» και τις απέδωσε στο ότι, «όλοι είχαν κρούσματα στο περιβάλλον τους».

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ

  1. Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid, καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα – όπως συστήνεται η Επιτροπή από την Εθνική Εμβολιασμών.
  2. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους τους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
  3. Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνει έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
  4. Είναι απαραίτητα τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστών δομών ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
  5. Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικός αερισμός κλειστών χωρών, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχής χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επεισοδίων με ευάλωτα άτομα και πραγματάκια.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock