Όσο πλησιάζουμε προς τις επτά η ώρα το απόγευμα που θα κλείσουν οι κάλπες, η αχλή ως προς τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα δείχνει να απομακρύνεται τουλάχιστον όσον αφορά τη δυναμική που εμφανίζουν τα κόμματα στο μεγάλο exit poll που διενεργείται από το πρωί για λογαριασμό των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαφορά που χωρίζει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο είναι από το πρωί σταθερά διψήφια. Αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στα 4/7 της επεξεργασίας των αποτελεσμάτων (καθότι το exit poll συνεχίζεται και τα στοιχεία εισέρχονται στο σύστημα τμηματικά) και δείχνουν μια διαφορά λίγο πάνω από τις δώδεκα ποσοστιαίες μονάδες.

Μάλιστα τις πρωινές ώρες η διαφορά ήταν μεγαλύτερη, αλλά όσο περνάει η ώρα καταγράφεται ένα κλείσιμο της ψαλίδας, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί ανάχωμα για την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, τουλάχιστον με την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η επόμενη Βουλή θα είναι όπως όλα δείχνουν επτακομματική, αφού οι δύο νεοπαγείς πολιτικοί σχηματισμοί που στις σφυγμομετρήσεις εμφανίζονταν να είναι οριακά μέσα ή οριακά έξω από το Κοινοβούλιο, με τα στοιχεία που υπάρχουν, ξεπερνούν αμφότεροι το πλαφόν εισόδου του 3%.


 

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 7 Ιουλίου, οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή. 

Τα εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ.

Ήδη έχουν διαρρεύσει τα ποσοστά των κομμάτων από το πρώτο κύμα των EXIT POLLS, με τους πολίτες που έσπευσαν να ψηφίσουν τις πρωϊνές ώρες.

Φυσικά είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά ήδη υπάρχει μια εικόνα.

Όπως όλα δείχνουν η διαφορά των δυο κομμάτων από τις πρωϊνές προσελεύσεις είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και φθάνει έως τις δέκα μονάδες!

Βέβαια πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι συνήθως σε εθνικές εκλογές τις πρώτες πρωϊνές ώρες υπάρχει μαζική προσέλευση κομματικών στελεχών προκειμένου να δωθεί η εικόνα «παράστασης νίκης». Με το πέρασμα των ωρών τα ποσοστά αυτά θα μεταβληθούν…

Μέχρι στιγμής πάντως, από τα λεγόμενα μικρά – νεοσυσταθέντα κόμματα δεν φαίνεται να μπαίνει το ένα από τα δυο.

Καθαρές είναι οι θέσεις για το 3ο και το 4ο κόμμα, με ποσοστά κοντινά με αυτά που συγκέντρωσαν στις Ευρωεκλογές.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν στην κατοχή τους οι εταιρίες δημοσκοπήσεων αφορούν στο πρώτο κύμα των ψηφοφόρων. Άρα κανένας δεν μπορεί να πει με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης.

Καλύτερη εικόνα για την τάση του εκλογικού σώματος αναμένεται να υπάρξει μετά την επεξεργασία των δεδομένων από το δεύτερο κύμα στοιχείων του exit poll. Το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτών των στοιχείων δείχνει παραδοσιακά με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τελικό νικητή και τη διαφορά ανάμεσα στα κόμματα.

Άλλωστε, και στο παρελθόν, έχει παρατηρηθεί ότι οι τελευταίες ώρες της ψηφοφορίας μπορεί να διαμορφώσουν άλλη εικόνα από την αρχική.

πηγη