ΕνημέρωσηΟικονομία

Ευνοϊκές παρεμβάσεις για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ από το υπουργείο Εργασίας

Σε επτά σημεία θετικών παρεμβάσεων για τους ασφαλισμένους και ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ επικεντρώνεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο πρόκειται σύντομα να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε 24 δόσεις (όπως συμβαίνει και με τα χρέη προς την εφορία). Η διάταξη εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα σε περίπου 200.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ με φρέσκα χρέη. Παράλληλα, η ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σήμερα στο καθεστώς των 12 δόσεων να μεταπηδήσουν στις 24 δόσεις, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη μηνιαία δόση τους κατά 50%.Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές σε έως 12 δόσεις. Με την προωθούμενη διάταξη οι δόσεις θα διπλασιαστούν σε 24, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις που η οφειλή καταλογίστηκε έπειτα από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο θα προβλέπονται ακόμη και 48 δόσεις. Η ρύθμιση είναι έντοκη και το επιτόκιο κυμαίνεται από 4,95% αν οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και φτάνει ακόμη και στο 5,95% αν οι δόσεις φτάνουν έως τις 24.

Ακόμη, θα προβλέπεται δεκαετής παραγραφή οφειλών. Με τη δυνατότητα δεκαετούς παραγραφής των οφειλών (από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην Ταμεία) που θα περιλαμβάνεται στην ίδια ρύθμιση, στην πράξη το ΚΕΑΟ διαγράφει χρέη που εκκρεμούν από το 2012-2011 και πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή των χρεών θα γίνεται με συναίνεση του ασφαλισμένου, καθώς η διαγραφή οφειλών προ του 2011 συνεπάγεται και διαγραφή ασφαλιστικού χρόνου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έξοδο στη σύνταξη. Τα εν λόγω χρέη δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock