ΕνημέρωσηΟικονομία

Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο φως» για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ

Υπέρ της επιτάχυνσης της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τάχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς υπερψηφίστηκε η σχετική έκθεση.

Η έκθεση, η οποία εγκρίθηκε με 518 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 85 αποχές τονίζει ότι η επίτευξη των στόχων για το 2030 και το 2050 απαιτεί ταχύτερη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και ότι η διαχείριση του θαλάσσιου χώρου και των ακτών θα πρέπει να είναι περισσότερο βιώσιμη.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι μια οικονομία μηδενικών εκπομπών απαιτεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ σε πρωτοφανή κλίμακα και τονίζουν την επείγουσα ανάγκη βελτίωσης και επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών. Πολλά κράτη μέλη υστερούν όσον αφορά την αναγκαία μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της συντόμευσης των διαδικασιών για την έκδοση άδειας, ενώ καλούν τα κράτη μέλη να θεσπίσουν διαφανείς διαδικασίες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης προθεσμιών για την έκδοση αδειών, όπου αυτό απαιτείται.

Και προσθέτουν πως η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από υπεράκτιες ΑΠΕ, και θα μπορούσε να σημειώσει σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της μέσω της στήριξης της ανάπτυξης της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Το ταμείο ανάκαμψης NextGenerationEU παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την κινητοποίηση κεφαλαίων, πέραν των ιδιωτικών επενδύσεων.

Επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν επίσης ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να ωφελήσουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα εάν σχεδιαστούν και κατασκευαστούν με βιώσιμο τρόπο, αλλά θα πρέπει να συνυπάρχουν με άλλες δραστηριότητες, όπως η αλιεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. Τονίζουν δε, ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου το κοινό να αποδεχθεί την υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι πολίτες να πειστούν ότι οι ΑΠΕ είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να γίνει με κυκλικό και ανανεώσιμο τρόπο, καθώς απαιτούνται σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ορυκτών. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της υγειονομικής ταφής των παροπλισμένων πτερυγίων ανεμογεννητριών σε ολόκληρη την ΕΕ έως το 2025.

Σπυράκη: Η δημόσια αποδοχή «κλειδί» για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ

Από την πλευρά της, την ανάγκη εξασφάλισης δημόσιας αποδοχής και απλούστευσης των διαδικασιών για την ταχύτερη ανάπτυξη των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της ΕΕ, επισήμανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον της Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, στη συζήτηση για το νέο πλαίσιο των offshore ανανεώσιμων πηγών.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τις υπεράκτιες ΑΠΕ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, καθώς επιχειρείται η μείωση της υπέρμετρης ενεργειακής της εξάρτησης από τρίτους, τονίζοντας ότι «η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα για την Ένωση».

Για να αυξηθεί η απόδοση των εγκαταστάσεων των υπεράκτιων ΑΠΕ και να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος των 60 GW ως το 2030 και των 340 GW έως το 2050 που θέτει η ΕΕ, θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί η ταχύτητα δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη των υπεράκτιων ΑΠΕ ανέρχονται σε σχεδόν 800 δισ. ευρώ , τόνισε η ευρωβουλευτής .

«Η δημόσια αποδοχή και συναίνεση για τη δημιουργία των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα περιλαμβάνει και τη συμμετοχή τοπικών επενδυτικών σχημάτων είναι κομβικό σημείο για την επέκταση των υπεράκτιων ΑΠΕ» υποστήριξε η κ.Σπυράκη. Συγχρόνως, επισήμανε πως είναι αναγκαία η ορθή χωροθέτηση των έργων υπεράκτιας παραγωγής και ανάπτυξης αιολικής ενέργειας και η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου για να αναπτυχθεί η παραγωγή καθαρής ενέργειας από υπεράκτιες ΑΠΕ.

«Η επιτάχυνση της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης στις καινοτόμες τεχνολογίες, όπως είναι οι πλωτές εγκαταστάσεις υπεράκτιας αιολικής, ηλιακής, κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξέλιξης των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών», υποστήριξε η ευρωβουλευτής, καλώντας την Κομισιόν να δράσει άμεσα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger