ΕνημέρωσηΟικονομία

Fitch: Έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα – Αναβάθμιση και νέες προοπτικές

Θετική είναι η ετυμηγορία της Fitch για την ελληνική οικονομία, καθώς αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα έτος, από BBB+ σε ΒΒB- με σταθερό outlook και εντάσσει πλέον την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά οίκο αξιολόγησης που αναβαθμίζει σε επενδυτική βαθμίδα την Ελλάδα μετά από 13 χρόνια, μετά τον S&P στις 20 Οκτωβρίου, τον DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και τον Scope Ratings το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πώς «μεταφράζεται» η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η επιστροφής της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς αντανακλά τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη.

Για το εθνικό χρέος η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα μεταφράζεται σε «καλά νέα», καθώς θα είναι πλεονέκτημα, αν όχι προϋπόθεση, ώστε να εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος την εμπιστοσύνη των αγορών και αντίστοιχα τα χρήματα των επενδυτών με λογικό κόστος. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορεί να συμμετάσχει σε όποια προγράμματα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς waiver.

Σημαντικός και άμεσος θα είναι ο αντίκτυπος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς η αναβάθμιση της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί προϋπόθεση, ώστε να επανέλθουν σε αυτή οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και οι τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο το κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές θα μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν με τη σειρά τους να προσελκύσουν και άλλου τύπου επενδυτές, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογά τους.

Σημειώνεται πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί προϋπόθεση για την αναβάθμιση και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και την επαναφορά του στις ανεπτυγμένες αγορές.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock