Επικαιρότητα

Φορολογικό Νομοσχέδιο: Αντιδρούν οι επαγγελματικοί φορείς παρά τις αλλαγές

Τονίζουν πως η εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος «πλήττει υπέρμετρα την μεσαία τάξη, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά την δραστηριότητά τους».

Χαρακτηρίζουν «εντελώς αυθαίρετα» τα κριτήρια τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος και κάνουν λόγο για οριζόντια μέτρα που δημιουργούν αδικίες.

Ολόκληρη η επιστολή της συντονιστικής επιτροπής

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος πλήττουν υπέρμετρα την μεσαία τάξη, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά την δραστηριότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι ο προσδιορισμός του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος γίνεται με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια, αφού ταυτίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το Συμβούλιο της Επικρατείας (Αριθ. Αποφ. 1880, 1888/2019) και περαιτέρω, προσαυξάνεται το προσδιορισθέν τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα με βάση και το εισόδημα τρίτων (μέσος όρος ΚΑΔ), κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα οριζόντια μέτρα και η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί δημιουργούν αδικίες. Όπως άδικος είναι και ο συλλήβδην χαρακτηρισμός των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων.

Είναι προφανές ότι, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές του δυνάμεις.

Επί των θεμάτων αυτών έχουμε καταθέσει ήδη αρμοδίως τις προτάσεις μας, τις οποίες θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστές.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ζητούμε συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων και να ζητήσουμε θεσμικά την παρέμβασή σας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
της Γενική Συνομοσπονδίας, της Ολομέλειας των Προέδρων
Επαγγελματιών Βιοτεχνών των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Δημήτρης Βερβεσός
Γιώργος Καββαθάς

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
της Ελληνικής Συνομοσπονδίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Μενέλαος Γαρδικιώτης
Γεώργιος Καρανίκας

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Αθηνών (ΕΕΑ) Παύλος Ραβάνης
Ιωάννης Χατζηθεοδoσίου

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας της Συντονιστικής Επιτροπής
Αθανάσιος Δεβλιώτης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος
Γεώργιος Ρούσκας

Ο Πρόεδρος Ο Πρόεδρος
της Ομοσπονδίας Δικαστικών του Πανελλήνιου Συλλόγου
Επιμελητών Ελλάδας Φυσικοθεραπευτών
Νικόλαος Γιάννης Πέτρος Λυμπερίδης

Ο Πρόεδρος
της Ένωσης Διαιτολόγων
Διατροφολόγων Ελλάδος
Βασίλης Τσιρώνης

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock