ΕνημέρωσηΟικονομία

«Φρένο» στη μονιμοποίηση των ελαφρύνσεων από παράταση της «ρήτρας διαφυγής» το 2023

«Αγκάθια» στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μονιμοποίηση και την διεύρυνση του πακέτου των ελαφρύνσεων το 2023 -που περιλαμβάνει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και περιορισμό του φορολογικού βάρους κυρίως στη μεσαία τάξη- θα προκαλέσει η παράταση της ρήτρας διαφυγής και το επόμενο έτος που αναμένεται να «κλειδώσει» την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η ευελιξία για ένα ακόμη χρόνο από τη μια πλευρά διευκολύνει τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης προσφέροντας σχετική ελευθερία κινήσεων όσον αφορά στις παρεμβάσεις με κόστος στα κρατικά ταμεία αλλά από την άλλη «μπλοκάρει» εξαγγελίες για μόνιμα «κουρέματα» στο φόρο εισοδήματος και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Και αυτό γιατί η ρήτρα διαφυγής περιορίζει σημαντικά τα περιθώρια για λήψη μόνιμων μέτρων θέτοντας ως προϋπόθεση το δημοσιονομικό κόστος τους να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 0,1%-0,2% του ΑΕΠ, τη στιγμή που η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock