AUTOMOTO

H Mercedes EQA εντυπωσιάζει με τα χαρακτηριστικά της

Η ηλεκτρική γκάμα της Mercedes διευρύνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς τόσο με νέα μοντέλα όσο και με καινούργιες εκδόσεις. Σε αυτήν τη γκάμα λοιπόν η EQA έχει μια εξέχουσα θέση, καθώς αποτελεί το εισαγωγικό της μοντέλο και κατά συνέπεια και αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά της χώρας μας.

Φυσικά διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των EVs της premium γερμανικής μάρκας, όπως την κλειστή μάσκα με το black panel φινίρισμα που πλαισιώνεται από μια φωτεινή λωρίδα που συνδέει τους LED προβολείς με την χαρακτηριστική σχεδίαση.

Αντίστοιχη φωτεινή λωρίδα, που λειτουργεί και ως στοιχείο αναγνώρισης το βράδυ, υπάρχει μεταξύ και των πίσω, στάνταρ, LED φώτων.

Ταυτόχρονα η EQA έχει κοινά στοιχεία και με την GLA, τόσο αισθητικά όσο και τεχνολογικά -μοιράζονται το ίδιο στην ουσία πλαίσιο που βέβαια για τη χρήση του στο ηλεκτρικό SUV έχει δεχθεί τις κατάλληλες τροποποιήσεις. Ανάλογες είναι και οι εξωτερικές τους διαστάσεις και έτσι με μήκος 4,463 μέτρων κατορθώνει να συνδυάσει και την ευελιξία της σε αστικό περιβάλλον και τους άνετους χώρους στο εσωτερικό της.

Στο εσωτερικό της που πέρα από άνετο για μέχρι και πέντε επιβάτες και τις αποσκευές τους είναι μοντέρνο και νεανικό, όπως άλλωστε σε όλα τα μικρά- μεσαία της Mercedes. Και φυσικά πολυτελές αλλά και high tech.

Το τελευταίο εξασφαλίζεται οπτικά από το εντυπωσιακό, ενιαίο και ελεύθερο σύμπλεγμα των δύο οθονών, αυτής του πίνακα οργάνων που μπορεί και να παραμετροποιηθεί και αυτής του συστήματος infotainment, η διαγώνιος των οποίων μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 10,25 ίντσες.

Ηigh tech είναι όμως και το σύστημα infotainment αυτό καθαυτό, καθώς διαθέτει μεγάλη υπολογιστική ισχύ, τεχνητή νοημοσύνη με δυνατότητες εκμάθησης των συνηθειών του οδηγού, το Energizing Intelligence για την άνεση των επιβατών, την ψηφιακή βοηθό Mercedes, αλλά και πρόσθετες λειτουργίες ειδικά εξελιγμένες και προσαρμοσμένες στην ηλεκτροκίνηση.

Ενδεικτικό παράδειγμα για το τελευταίο είναι το σύστημα πλοήγησης, που με το Electric Intelligence που διαθέτει συνυπολογίζει όσες παραμέτρους χρειάζονται προκειμένου και να εξασφαλιστεί τόσο η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία όσο και η τυχόν φόρτιση. Στην περίπτωση που χρειαστεί φόρτιση η χρονική διάρκειά της συνυπολογίζεται στο συνολικό χρόνο μετακίνησης, έτσι ώστε ο οδηγός να γνωρίζει τον ακριβή χρόνο άφιξης στον προορισμό του.

Ο οποίος πάντως αν απέχει μέχρι και 426 χιλιόμετρα που είναι η επίσημη αυτονομία της Μercedes ΕQA δεν θα απαιτηθεί φόρτισή της προηγμένης τεχνολογικά μπαταρίας της των 66,5 kWh. Στον προορισμό και με χρήση wallbox των 11,0 kWH η πλήρης φόρτισή της θα διαρκέσει το πολύ 6 ώρες, ενώ σε ταχυφορτιστή DC ισχύος 100 kW και έως το 80% της ενεργειακής χωρητικότητάς της δεν θα ξεπεράσει τα 30 λεπτά.

Οι μηχανικοί της Mercedes πάντως δεν εξασφάλισαν όμως μόνο μια μεγάλη αυτονομία. Φρόντισαν ώστε η EQA να διαθέτει εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας προκειμένου να αξιοποιούνται τα πάντα και έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια της κατασκευασμένης στη Γερμανία μπαταρίας. Η οποία διαθέτει για την καλύτερη δυνατή προστασία της έναν ειδικό κλωβό, ενώ αποτελεί και δομικό στοιχείο του πλαισίου αυξάνοντας την ακαμψία του.

Ταυτόχρονα η θέση της στο δάπεδο εξασφαλίζει ένα χαμηλό κέντρο βάρους που με τη σειρά του κολακεύει ιδιαίτερα τα δυναμικά της χαρακτηριστικά.

Έτσι η EQA είναι πολύ ευχάριστη στο δρόμο, με τους επιβάτες της να ταξιδεύουν με ιδιαίτερη άνεση, χάρη και στην απουσία θορύβων από το σύστημα πρόωσης και τον οδηγό της να χαίρεται να την οδηγεί σε κάθε είδους δρόμο. Ακόμα και πέρα από την άσφαλτο.

Στο fun to drive της EQA συμβάλλουν φυσικά και οι εξελιγμένοι ηλεκτροκινητήρες της. Η βασική της έκδοση EQA 250 έχει ένα μοτέρ στον εμπρός άξονα που αποδίδει 140 kW (190 ίππους) και 375 Nm και συνδυάζεται με έναν αυτόματο κιβώτιο μιας σχέσης. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως ο ηλεκτροκινητήρας το σύστημα ψύξης, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το αυτόματο κιβώτιο αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης eATS.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνδυασμός εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 8,7 δεύτερα, ενώ κινητήριοι τροχοί είναι οι εμπρός.

Οι πιο μεγάλες εκδόσεις έχουν από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα και είναι τετρακίνητες. Η EQA 300 4MATIC έχει συνδυαστική απόδοση 228 ίππων και ολοκληρώνει την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ ώρα σε 7,7 δεύτερα.

Ακόμα πιο γρήγορη είναι η EQA 350 4MATIC με τους 292 ίππους που χρειάζεται μόλις 6,0 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ ώρα, τιμή που θα κολάκευε ακόμα και καθαρόαιμο σπορ μοντέλο. Η τελική της ταχύτητα, όπως άλλωστε σε όλες τις εκδόσεις της EQA, περιορίζεται στα 160 χλμ./ ώρα.

Η επιλογή του περιορισμού της τελικής ταχύτητας σε αυτά περίπου τα επίπεδα είναι συνηθισμένη στα σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα, ενώ αυτό που δεν είναι συνηθισμένη είναι η ύπαρξη αντλίας θερμότητας στο βασικό εξοπλισμό, όπως συμβαίνει στην EQA. Παρουσία της αντλίας θερμότητας εξασφαλίζεται η θέρμανση και η ψύξη του εσωτερικού χωρίς να επηρεάζεται η αυτονομία.

Η Mercedes EQA είναι διαθέσιμη πέρα από τη βασική και σε τρεις άλλες γραμμές εξοπλισμού, τις Progressive, AMG Line και Electric Art ή Edition 1, ενώ διαθέσιμα είναι και τρία πακέτα εξοπλισμού, τα Advanced, Advanced Plus και Premium, με το τελευταίο να περιλαμβάνει τόσο την πανοραμική ηλιοροφή όσο και ένα premium ηχοσύστημα Burmester.

Φυσικά υπάρχουν και μεμονωμένα στοιχεία προαιρετικού εξοπλισμού, προκειμένου ο καθένα να διαμορφώσει την EQA του ακριβώς όπως επιθυμεί.

Oι τιμές της Mercedes EQA ξεκινούν από τις 49.590 ευρώ, ενώ ό αγοραστής της μπορεί να επωφεληθεί από την επιδότηση των έως και 6.000 ευρώ του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Επίσης η απόκτηση μιας EQA του εξασφαλίζει μια σειρά προνομίων.

Προνόμια όπως την επιδότηση απόκτησης wallbox, το πρόγραμμα DriveGreen Welcome Electricity που συνδυάζεται με δωρεάν παροχή ηλεκτρικής ενέργειας 190 kWh για τη φόρτιση της EQA που αντιστοιχούν σε 1.200 χιλιόμετρα μηνιαίως αλλά και με μια δωροεπιταγή 150 ευρώ για δωρεάν φόρτιση στο δίκτυο των δημόσιων φορτιστών της ψηφιακής υπηρεσίας Mercedes me Charge.

Φυσικά αποκτά και τα ψηφιακά προϊόντα Mercedes me connect και τις αντίστοιχες εφαρμογές που επιτρέπουν τόσο τον καλύτερο έλεγχο της φόρτισης όσο και την πρόσβαση σε πολλές άλλες λειτουργίες. Εξίσου σημαντική και η εγγύηση καλής λειτουργίας της μπαταρίας για 8 χρόνια ή 160.000 χιλιόμετρα.

Περισσότερα για την Mercedes EQA μπορεί να δείτε εδώ https://www.mercedes-benz.gr/passengercars/mercedes-benz-cars/models/eqa/explore.html.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock