ΕνημέρωσηΟικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς για τον Δεκέμβριο

Τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών, ευάλωτων καταναλωτών και αγροτών για το Δεκέμβριο ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαμορφώνοντας τις τελικές τιμές που δουν οι καταναλωτές, για τον τελευταίο μήνα του έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το κυβερνητικό επιτελείο, αυτός πρόκειται να είναι ο τελευταίος μήνας οριζόντιων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς από την αρχή του έτους τίθενται σε ισχύ τα νέα τιμολόγια.

Όσον αφορά στον Δεκέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται αμετάβλητα, ως εξής:

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.

Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25€/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.

Οι τιμές ανά πάροχο για τον Δεκέμβριο

ΔΕΗ: Χρέωση 17 λεπτά/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 18,2 λεπτά για πάνω από αυτό το όριο, ενώ η χρέωση κατά τη νύχτα είναι 12,9 λεπτά/KWh

Volterra: Χρέωση 0,13980 ευρώ/KWh, με τιμή παγίου στα 4,5 ευρώ.

Ήρων: Χρέωση 0,0693ευρώ/KWh, από από 0,0855 τον Νοέμβριο, στο πρόγραμμα GENEROUS GUARANTEE HOME.

Volton: Χρέωση 0,1061 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα Energy Free, παραμένοντας αμετάβλητο.

Protergia: Χρέωση 0,0888 ευρώ/KWh, από 0,1254 το Νοέμβριο, στο πρόγραμμα Οικιακό Value+.

Watt+Volt: Χρέωση 0,0888 ευρώ/KWh, από 0,1254 τον Νοέμβριο.

Elpedison: Χρέωση 0,12 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα economy plus, παραμένοντας αμετάβλητο.

NRG: Χρέωση 0,11700 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα OnTime+, παραμένοντας αμετάβλητο.

Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: Χρέωση 0,227 ευρώ/KWh στο πρόγραμμα Μaxi Free+, από 0,139 τον Νοέμβριο.

Zenith: Χρέωση 0,074 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα Power Home now, από 0,099 τον προηγούμενο μήνα.

Τι αλλάζει από 1η Ιανουαρίου

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση είναι ένα από τα βασικά «όπλα» προστασίας των καταναλωτών ρεύματος, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των έκτακτων μέτρων που θεσπίστηκαν το καλοκαίρι του 2022.

Οι προμηθευτές, το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2023, οφείλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Έτσι από την αρχή του έτους θα εφαρμοστούν τα νέα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης. Μεταξύ αυτών θεσπίζεται ειδικό κοινό τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταπέσουν, αυτομάτως, την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι δεν επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Επίσης, στο ειδικό κοινό τιμολόγιο δεν μεταπίπτουν αυτόματα όσοι καταναλωτές έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για προϊόν σταθερής τιμολόγησης ορισμένου χρόνου, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η σύμβαση αυτή.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock