Υγεία & Διατροφή

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Στα μάτια φαίνεται το πρώτο σημάδι της, λέει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας

Συναγερμός έχει σημάνει και στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας, μετά την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι γιατροί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ενημερώσει για το ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς. 

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας που εντοπίζονται σε παιδιά μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», προσθέτοντας ότι ««Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά». 

Και συνεχίζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα. Έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα, ωστόσο ο ΕΟΔΥ δηλώνει σε επιφυλακή για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν περιστατικά (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία) προστέθηκε η Ισπανία. Μιλώντας την Μεγάλη Παρασκευή στην ΕΡΤ, ο  πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης σημείωσε ότι «σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 2-5 ετών, που είναι η κύρια ομάδα στην οποία έχουν αντιμετωπίσει την ηπατίτιδα στην Αγγλία, δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι τα κρούσματα είναι μέχρι στιγμής ελάχιστα κι ακόμα λιγότερα τα σοβαρά κι αυτό είναι το θετικό».

Τα συμπτώματα 

Οι γιατροί, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

Τα σχετιζόμενα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • ίκτερο,
  • υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων,
  • κνησμό,
  • αρθραλγία/μυαλγία,
  • πυρετό,
  • ναυτία,
  • εμετό ή κοιλιακό άλγος,
  • λήθαργο ή απώλεια όρεξης,
  • τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L.

To άρθρο Ηπατίτιδα σε παιδιά: Στα μάτια φαίνεται το πρώτο σημάδι της, λέει ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock