ΕνημέρωσηΟικονομία

Ισλαμικά ομόλογα εκδίδει η Τουρκία απευθυνόμενη στις χώρες του Περσικού Κόλπου

Σε μια στιγμή που αυξάνεται το κόστος του δανεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και λίγες μόλις ημέρες μετά την υποβάθμισή της από έναν εκ των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Τουρκία επιχειρεί να δανειστεί από την παγκόσμια αγορά ομολόγων. Εκδίδει, έτσι, νέα σειρά ισλαμικών ομολόγων, των λεγόμενων σουκούκ, και έδωσε εντολή στις τράπεζες Citigroup, Dubai Islamic Bank, Emirates NBD Capital και HSBC Holdings να διαχειριστούν την πώληση των τριετών ισλαμικών ομολόγων.

Πρόκειται για προϊόντα που δεν αντίκεινται στο ισλαμικό δίκαιο και στους ισλαμικούς κανόνες της Σαρία. Η Σαρία απαγορεύει τα επιτόκια, τις μεθόδους κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας και τις επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως στο οινόπνευμα και στα τυχερά παιγνίδια. Για να μην παραβιαστούν αυτοί οι κανόνες ισλαμιστικές επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες έχουν βγάλει στην αγορά τα ομόλογα σουκούκ. Οι τράπεζες για παράδειγμα μεσολαβούν και αγοράζουν για τους πελάτες τους τέτοια προϊόντα που τους τα δίνουν αργότερα με το κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζεται η απαγόρευση επιβολής τόκου.

Η αγορά των ισλαμικών ομολόγων απευθύνεται σε μια εντελώς διαφορετική βάση επενδυτών, που επιδιώκουν αφενός να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και αφετέρου να διασφαλίσουν αποδόσεις. Η Τουρκία προσφέρει τον συνδυασμό αυτών των δύο, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που εκδίδουν ομόλογα σουκούκ, καθώς αυτές είναι ως επί το πλείστον οι πλούσιες χώρες του Περσικού Κόλπου που έχουν βαθμολογία επένδυσης και προσφέρουν σαφώς χαμηλότερες αποδόσεις.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock