Πολιτική

«Και τώρα εκλογές»: Οι «κρυφοί πόθοι» των κομμάτων – Τι θα συμβεί αν η ΝΔ κερδίσει 180 έδρες

To αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανατροπές όσο αφορά την πρωτιά στις δεύτερες εκλογές, ούτε καν για την αυτοδυναμία, ωστόσο μένει να φανούν ο τελικός αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή και το εάν η ΝΔ μπορεί να πετύχει το νέο «κρυφό» της στόχο που είναι οι 180 βουλευτές.

Στη ΝΔ, το μόνο που τους απασχολεί είναι αν τελικά πιάσουν το όριο των 180 βουλευτών. Πρακτικά είναι κάτι πολύ δύσκολο ακόμα κι αν παραμείνει η Βουλή με πέντε κόμματα.

Θα απαιτούσε από τη ΝΔ να αγγίξει ποσοστά της τάξης του 48%.

Πάντως, εφόσον η ΝΔ διαθέτει 180 έδρες στην επόμενη Βουλή, σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να επιλέξει τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, τα οποία, στη μεθεπόμενη βουλή, θα χρειάζονται μόνο την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να αναθεωρηθούν.

Αντίθετα, στην περίπτωση που τα προταθέντα άρθρα δεν υπερψηφιστούν από 180 βουλευτές, τότε στην επόμενη Βουλή η αναθεώρηση των άρθρων πρέπει να ψηφιστεί επίσης από τουλάχιστον 180 βουλευτές.

Έτσι με κοινοβουλευτική ομάδα 180 βουλευτών, μπορεί να υπερψηφίσει τα προς αναθεώρηση άρθρα, χωρίς τη συναίνεση κανενός άλλου κόμματος και ακόμα κι αν δεν εξασφαλίσει και νέα κυβερνητική θητεία, η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι εγκλωβισμένη στις αλλαγές που η ΝΔ θα έχει προωθήσει προς αναθεώρηση.

Η ΝΔ θα μπορούσε επίσης να πετύχει την αναθεώρηση άρθρων με 180 βουλευτές υπό την προϋπόθεση ότι θα λάμβανε στήριξη από κάποια άλλα κόμματα στην Βουλή.

 

Υπενθυμίζεται ότι πλην την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η ΝΔ έχει διακηρύξει τη βούλησή της για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ, για επανασχεδιασμό του ΕΣΥ και ειδικά για μείωση των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, ενώ πολλά κορυφαία στελέχη έχουν μιλήσει κατ επανάληψη για μετατροπή όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Εξίσου ανησυχητική είναι και η διακηρυγμένη αντίθεση της ΝΔ στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Κ.Μητσοτάκης, μάλιστα, έχει πάρει θέση, λέγοντας ότι το ορθό είναι η μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων να γίνεται μόνο μετά από αξιολόγηση, ενώ πολλοί συνδέουν τη μονιμότητα και με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.

Μία ακόμα παράμετρος που μένει να ξεκαθαριστεί είναι ποιο κόμμα θα παραμείνει κυρίαρχο στην Κεντροαριστερά μετά τη σημαντική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και την καθίζηση στα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η περαιτέρω ενίσχυση στα ποσοστά του, με ορισμένα στελέχη να μην κρύβουν τη μεγάλη τους προσδοκία να βρεθεί το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τελευταίο είναι πολύ φιλόδοξο, αλλά τελικά τίποτε δεν είναι αδύνατο και απίθανο μετά τα όσα είδαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για επανεκκίνηση ενόψει του δεύτερου γύρου και σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι επαναφορά δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και η σημαντική αύξηση στο ποσοστό που θα λάβει ώστε να μην υπάρξει καμία αμφισβήτηση για το ποιος ηγείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το ενδιαφέρον στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν, εστιάζεται στα ποσοστά και τη διαφορά που θα έχουν τα δύο πρώτα κόμματα αλλά και ο αριθμός των εδρών που θα έχει το κόμμα που θα σχηματίσει κυβέρνηση μιας και προβλέπεται μπόνους μέχρι και 40 εδρών λόγω της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία θα διεξαχθούν.

Το κρίσιμο όμως είναι το αν θα μπουν στην Βουλή επιπλέον κόμματα από τα πέντε που μπήκαν στις εκλογές της Κυριακής.

Το κόμμα «Νίκη» έφτασε το 2,92%  με 172.007 ψήφους και ακολούθησε το κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας» συγκεντρώνοντας 2,89% και 170.050 ψήφους ενώ το ΜέΡΑ25 έμεινε μακριά από το όριο του 3%, με 2,62%.

Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι ψηφοφόροι στον δεύτερο γύρο . Αν δηλαδή, ειδικά για τα δύο πρώτα, συνεχιστεί η δυναμική που εμφάνισαν στον πρώτο γύρο και καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή ή αν θα χάσουν δυνάμεις προς μεγαλύτερα κόμματα.

Το ΜέΡΑ25 πάντως έχασε 40.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι φαίνεται πως πήγαν στο συγγενικό κόμμα Πλεύση Ελευθερίας.

Εκτός όμως από τα τρία κόμματα που βρέθηκαν κοντά στο να περάσουν το κατώφλι της εισόδου της Βουλής, υπάρχουν και αρκετά, ακόμη μικρότερα, με πολύ μικρότερα ποσοστά.

Δεν θα πρέπει ξεχνάμε ότι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής, έφτασε σε ποσοστό 16% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 ήταν μόλις στο 8,07%.

Συνήθως σε δεύτερες εκλογές μετά από έναν μήνα οι ψηφοφόροι τέτοιων κομμάτων επιλέγουν ισχυρότερο πολιτικό σχηματισμό.

Μία λεπτομέρεια στον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, αφορά στο θέμα της σταυροδοσίας υποψηφίων, η οποία δεν θα υπάρχει καθώς η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα.

Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να…. σταυρώσουν κανέναν, και η μόνη τους υποχρέωση θα είναι να βάλουν στον φάκελο το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας τους και να το ρίξουν στην κάλπη.

Στα ψηφοδέλτια, η σειρά των ονομάτων με τους υποψήφιους βουλευτές καθορίζεται από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Είθισται να ακολουθείται η σειρά βάσει των αποτελεσμάτων της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης (σ.σ στην προκειμένη περίπτωση αφορά τις κάλπες της 21ης Μαΐου) ωστόσο είναι στην διακριτική ευχέρεια του κάθε αρχηγού κόμματος να προχωρήσει σε αλλαγές προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή υποψήφιοι δεν είχαν εκλεγεί στον προηγούμενο γύρο.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock