Υγεία & Διατροφή

Kamal Ranadive: Η Ινδή βιολόγος και η σπουδαία έρευνα για τον καρκίνο

Η Google τιμάει σήμερα 8 Νοεμβρίου με ένα Doodle την Ινδή βιολόγο Kamal Ranadive με την τεράστια προσφορά στην μελέτη του καρκίνου.

Η Kamal Ranadive είναι το τιμώμενο πρόσωπο σήμερα για τη Google. Η Google αφιερώνει το Doodle της με ένα εικονογραφημένο από τον καλλιτέχνη Ibrahim Rayintakath λογότυπο

Η κυτταρική βιολόγος dr. Kamal Ranadive γεννήθηκε σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου, πριν από 104 χρόνια. Η Kamal Ranadive είναι περισσότερο γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα για τον καρκίνο και για την αφοσίωσή της στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας μέσω της επιστήμης και της εκπαίδευσης.

Η Kamal Samarath, πιο γνωστή ως dr. Kamal Ranadive, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1917 στην Pune της Ινδίας. Η ενθάρρυνση του πατέρα της να ακολουθήσει την ιατρική επιστήμη ενέπνευσε τη Ranadive να διαπρέψει ακαδημαϊκά και να βρει ενδιαφέρον για τη βιολογία. Το 1949 έλαβε το διδακτορικό της στην κυτταρολογία, δηλαδή την μελέτη των κυττάρων, ενώ εργαζόταν ως ερευνήτρια στο Indian Cancer Research Center (ICRC).

Μετά από μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, επέστρεψε στη Βομβάη και στο ICRC, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο καλλιέργειας ιστών της χώρας.

Ως διευθύντρια του ICRC και πρωτοπόρος στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης καρκίνου σε πειραματόζωα, η dr. Kamal Ranadive ήταν από τις επιστημονικές φωνές στην Ινδία που επισήμανε την σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της κληρονομικότητας και εντόπισε τους δεσμούς μεταξύ των καρκίνων και ορισμένων ιών.

Συνεχίζοντας αυτό το πρωτοποριακό έργο, η dr. Kamal Ranadive μελέτησε το Mycobacterium leprae, το βακτήριο που προκαλεί την λέπρα και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το 1973, η δρ. Ranadive και 11 συνάδελφοί της ίδρυσαν την Ινδική Ένωση Γυναικών Επιστημόνων (IWSA), για να υποστηρίξουν την γυναικεία παρουσία στον επιστημονικό χώρο.

Η Kamal Ranadive ενθάρρυνε θερμά φοιτητές και Ινδούς μελετητές στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Ινδία και να συμβάλλουν στην με τις γνώσεις τους στην βελτίωση των τοπικών κοινοτήτων της χώρας.

Μετά τη συνταξιοδότησή της το 1989, η δρ. Ranadive εργάστηκε σε αγροτικές κοινότητες στην Maharashtra, εκπαιδεύοντας γυναίκες στον τομέα της υγείας και παρέχοντας εκπαίδευση για την υγεία και τη διατροφή.

Το IWSA έχει φτάσει να απαριθμεί σήμερα 11 ερευνητικά κέντρα στην Ινδία και παρέχει υποτροφίες και επιλογές παιδικής φροντίδας για γυναίκες στην επιστήμη. Η αφοσίωση της δρ. Kamal Ranadive σε μια πιο δίκαιη κοινωνία και καλύτερη εκπαίδευση για την υγεία παραμένει παράδειγμα προς μίμηση για τους μαθητές της που εργάζονται ως επιστήμονες σήμερα.

To άρθρο Kamal Ranadive: Η Ινδή βιολόγος και η σπουδαία έρευνα για τον καρκίνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger