Επικαιρότητα

Καθηγής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Βασίλης Π. Μποζίκας: Η ψυχολογία μας υπέστη ισχυρό πλήγμα (video)

Η πανδημία του κορωνοϊού γέννησε μία δεύτερη πανδημία, αυτής της ψυχικής υγείας, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα μας συντροφεύει επί πολλά έτη.Η ψυχολογία των πολιτών, δυστυχώς υπέστη ισχυρό πλήγμα τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων εγκλεισμών, δίνοντας χώρο και χρόνο, να αναπτυχθούν τόσο η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, όσο και οι βίαιες συμπεριφορές.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, ήταν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Όμως, καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται -είτε οικονομικές, είτε υγειονομικές, είτε κλιματικές και ενεργειακές- και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πρώτη προβολή τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς μας. Η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου, μέσα στο οποίο θα νοιώσουμε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και έμπνευση και η αποφυγή της μοναξιάς, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για το κτίσιμο της ανθεκτικότητας που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη. Ήδη σήμερα, 53 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη ενώ καταγράφονται και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock