Υγεία & Διατροφή

Παιδιατρική Εταιρεία: Οδηγίες για τον πυρετό στα παιδιά, σε περίοδο που υπάρχουν ελλείψεις φάρμακα

Συμβουλές προς τους γονείς για τον πυρετό στα παιδιά, εν μέσω ελλείψεων φαρμάκων εξέδωσε η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Γνώμονας ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και κυρίως αντιπυρετικά.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, ο πυρετός στα παιδιά δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις και οι γονείς δεν θα πρέπει να τον φοβούνται. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και ο πρόεδρός της Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, στο πλαίσιο της έλλειψης πολλών φαρμάκων από τη διεθνή αγορά – μεταξύ των οποίων και αντιπυρετικών φαρμάκων – κρίνει σκόπιμο να δοθούν ορισμένες οδηγίες για την πτώση του πυρετού.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι ο άρρωστος έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφύξεις και δεν νοιώθει καλά.

«Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε τον υψηλό πυρετό. Ο υψηλός πυρετός είναι σύμμαχος μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Ρίχνουμε το πυρετό μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος», σημειώνουν οι παιδίατροι.

Για να ρίξουμε τον πυρετό: Τα φυσικά μέτρα και τα αντιπυρετικά φάρμακα
Για την πτώση του πυρετού χρησιμοποιούμε αφενός απλά φυσικά μέτρα και αφετέρου αντιπυρετικά φάρμακα.

Τα φυσικά μέτρα είναι τα εξής:

1) Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, για να φύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.

2) Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό η με ένα φανελάκι.

3) Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά, και καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.
Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό, διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό.

Αν εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη:

* Σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες

* Τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης.

* Υποκατάστατο για το σιρόπι παρακεταμόλης, τα αναβράζοντα δισκία. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία.

* Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες.
6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο.

* Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

Με αυτούς τους απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει», καταλήγει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Παιδιατρική Εταιρεία: Οδηγίες για τον πυρετό στα παιδιά, σε περίοδο που υπάρχουν ελλείψεις φάρμακα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock