Πολιτική

Κόντρες για την Υγεία, mea culpa και μάχη για τις συνεργασίες

Την αυτοδυναμία «ψάχνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το… ριμπάουντ προσπαθεί να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να βγει ξανά στην επίθεση και να κερδίσει το χαμένο ποσοστό του στις εκλογές της 25ης Μαΐου, ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση με φόντο την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ΣΚΑΪ επανέλαβε ότι έγιναν λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αναφέρθηκε κυρίως στην απλή αναλογική: «Μας στοίχισε πάρα πολύ. Θέλω να είμαι ειλικρινής χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν αν συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η ΝΔ είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία, εμείς μιλούσαμε για την ανάγκη συνεργασίας, άρα αυτή η στάση των υπολοίπων κομμάτων ακύρωσε αυτή τη στρατηγική επιλογή. Μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε».

 

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και τα απανωτά περιστατικά που αναδεικνύουν τα προβλήματα στο ΕΣΥ υπογράμμισε ότι πλέον αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο. «Θα αποκτήσει η χώρα επιτέλους ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Θα εκσυγχρονίσουμε τμήματα επειγόντων περιστατικών, κέντρα υγείας. Θα επενδύσουμε στην πρόληψη, στον Προσωπικό Γιατρό. Ναι, θα εκσυγχρονίσουμε και θα παρέμβουμε δραστικά και στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ ώστε να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως, δυστυχώς, αυτά τα οποία μονοπώλησαν και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις τελευταίες μέρες», σημείωσε.

 

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ευτυχής που έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη επειδή έκαψε στις πρώτες εκλογές την απλή αναλογική ενώ υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, κάτι που εξυπηρετούσε το αφήγημα Μητσοτάκη είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τότε έλεγε πως δε θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη, τώρα λέει ότι δε θα στηρίξει ακόμη και αν η ΝΔ έχει 149 βουλευτές. Αυτό πάλι εξυπηρετεί τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα για αυτοδυναμία», είπε και προσέθεσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ιδίως ως προς τα τεράστια ζητήματα, που αφορούν στο κοινωνικό κράτος.  Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα προχώρησε σε νέο εκβιασμό. Εκβιάζει τον ελληνικό λαό ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, θα του καταστρέψει τις διακοπές του Αυγούστου. Άλλο ένα ευφάνταστο επιχείρημα». Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπογραμμίσει «ότι αν δεν έχουμε αυτοδυναμία νομοτελειακά θα οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές, είναι το λογικό συμπέρασμα, όταν κάποιοι που θα μπορούσαν να είναι οι δυνητικοί μας σύμμαχοί μας έρχονται και λένε ότι δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουμε μαζί σας και θέλουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ».

Κόντρα για το ΕΣΥ

 

Στο μεταξύ Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για το ΕΣΥ. Αφού ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πάρει πάνω του την κατάσταση με την Υγεία την επόμενη τετραετία, συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τις αδυναμίες. Δεν κρύψαμε ποτέ τα προβλήματα. Ούτε είπαμε ότι η χώρα μεταμορφώθηκε μέσα σε μια τετραετία και λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Αλλά ξέρουμε, επίσης, ότι οι πολίτες μάς επιβράβευσαν, επειδή δουλέψαμε σκληρά, επειδή βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και επειδή, ναι, η Ελλάδα το 2023 είναι μια πολύ καλύτερη χώρα από αυτήν που ήταν το 2019. Αυτή την πορεία ανάπτυξης σας καλώ να τη συνεχίσουμε, να μην τη διαταράξουμε. Αυτό τελικά είναι και το πραγματικό ζητούμενο της κάλπης της 25ης Ιουνίου. Διότι νομίζω ότι λίγο – πολύ, όλοι γνωρίζουν ποιος θα είναι πρώτο κόμμα και όλοι γνωρίζουν ότι σήμερα στη χώρα υπάρχει μία μόνο ουσιαστική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία μετά τις δηλώσεις Πνευματικού για διαλογή καρκινοπαθών ασθενών και σημείωσε ότι στόχος του Κ. Μητσοτάκη είναι η μείωση των κρατικών δαπανών την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την τριετία 2016-2019 είχαν γίνει 300 προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων στην ΕΚΑΒ, ενώ το 2019-2023 έχουν αποχωρήσει 560 εργαζόμενοι χωρίς να έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, κατά τον ίδιο,  υπήρχαν 84 ασθενοφόρα, ενώ σήμερα υπάρχουν μόνο 52. Σε ότι αφορά δε τον κ. Πνευματικό τόνισε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν τον έχει αποπέμψει ενώ ο ίδιος είχε αφήσει ουσιαστικά εκτός ψηφοδελτίων τον Γ. Κατρούγκαλο.

 

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε σφοδρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για το σύστημα Υγείας: «Σήμερα συνεχίστηκαν οι προκλητικές δηλώσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποδεικνύοντας ότι δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το στηρίξουν.  Σήμερα, όμως, είχαμε και μια άλλη εξέλιξη. Με νεότερα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα χειροτέρεψε τη θέση της ως προς τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Ήμασταν τρίτοι από το τέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνούσαν η Βουλγαρία και η Λιθουανία,  ενώ πλέον μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.  Αυτό αποδεικνύει περίτρανα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ εδώ και μήνες: Άμεσα ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναγεννήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να υπάρχουν υπηρεσίες για όλους τους πολίτες και κυρίως τους πιο ευάλωτους Έλληνες».

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock