Υγεία & Διατροφή

Κορονοϊός – Νέες οδηγίες CDC: Τι ισχύει για καραντίνα, χρήση μάσκας και τεστ

Νέες αναθεωρημένες οδηγίες εξέδωσε το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ σχετικά με την επαφή με θετικό κρούσμα κορονοϊού.

Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες εάν κάποιος εκτέθηκε στον κορονοϊό και δεν έχει κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, πρέπει να κάθεται σπίτι τουλάχιστον 5 ολόκληρες μέρες και να φοράει μάσκα αν βρίσκεται κοντά σε άλλους, να μην ταξιδεύει και να κάνει τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με κρούσμα, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.

Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα ακόμα και 10 ημέρες μετά, ενώ αν εμφανίσει σύμπτωμα πρέπει να κάνει τεστ και να απομονωθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τέλος, πρέπει να φορά μάσκα για 10 ημέρες, αποφεύγοντας τα άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ σε περίπτωση ταξιδιού μετά την 5η μέρα να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Αν κάποιος πλήρως εμβολιασμένος έχει εκτεθεί στον κορονοϊό τότε δεν είναι απαραίτητο να κάτσει σπίτι εκτός εάν έχει συμπτώματα. Πρέπει να κάνει ένα τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την επαφή με κρούσμα και να παρακολουθει για συμπτώματα μέχρι και 10 ημέρες μετά.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, απομονώνεται και κάνει τεστ, ενώ για 10 ημέρες πρέπει να φορά μάσκα και να αποφεύγει τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Όσοι εκτέθηκαν στον κορονοϊό αλλά είχαν θετικό τεστ το τελευταίο τρίμηνο, δεν χρειάζεται να μείνουν σπίτι εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα και παρακολουθούν για 10 ημέρες αν θα εμφανίσουν, κάνοντας τεστ αν είναι απαραίτητο.

Τέλος, θα πρέπει να φορούν μάσκα για 10 μέρες και να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου. 

To άρθρο Κορονοϊός – Νέες οδηγίες CDC: Τι ισχύει για καραντίνα, χρήση μάσκας και τεστ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock