ΕνημέρωσηΟικονομία

Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός – Σήμα νέας ανόδου στα επιτόκια

Ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας από το Ανόβερο, ουσιαστικά προανήγγειλε τις εξελίξεις μαζί με την πρόβλεψη πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό. 

«Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πολύ καιρό. Είμαστε αποφασισμένοι να τον μειώσουμε πίσω στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Ξεκαθαρίσαμε ακόμα ότι έχουμε ακόμη έδαφος να καλύψουμε για να μειώσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης, συνολικά 3,25%, το περασμένο έτος για να καταπολεμήσει την ανεξέλεγκτη πορεία των τιμών.

Οι αγορές προβλέπουν 85% πιθανότητα αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει στις 15 Ιουνίου, ενώ άλλη μια αύξηση 25 μ.β. αναμένεται τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Τα στοιχεία έδειξαν την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 6,1% τον Μάιο από 7,0% τον Απρίλιο, κάτω από τις προσδοκίες για 6,3% σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ των οικονομολόγων.

Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι υπερτριπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς Ντε Γκίντος δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ο κύκλος αυτός δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν στα ύψη

Εξάλλου, σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός αλλά και οι τιμές ενέργειας υποχωρούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών- συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό- στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock