
Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά αρνητική καμπή. Και όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα, τόσο περισσότερο οι έχοντες την ευθύνη παύουν να συζητούν τα ζητήματα αυτά».
«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη στα θύματα, αναλογικά με τον πληθυσμό. Κάθε εβδομάδα περίπου 300 συμπολίτες μας, ένα μικρό χωριό, φεύγει», συνέχισε.
«Κρύβεστε. Για να κρύψετε προφανώς την παταγώδη αποτυχία σας. Και στην προσπάθειά σας αυτή κρύβετε την αλήθεια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας πως ελπίζει η επίκαιρη αυτή ερώτηση να λειτουργήσει ως «ξυπνητήρι» για την κυβέρνηση.
Παραθέτοντας πίνακες με τα θύματα στην Ελλάδα από την πανδημία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι σε όλες τις χώρες οι δείκτες πέφτουν ενώ στη χώρα μας ανεβαίνουν.
«Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χωρίς μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών» συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα είναι μακράν πίσω σε σχέση με τις άλλες χώρες του νότου σε εμβολιαστική κάλυψη.
«Τα ποσοστά στους νέους παραμένουν πολύ χαμηλά. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνατε;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το κρίσιμο ερώτημα είναι ‘γιατί. Ή πιο σωστά, ‘γιατί πάλι’. Η απάντηση για εμάς είναι απλή: γιατί από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όταν καταλάβατε ότι το θέμα θέλει δουλειά, απλά παραιτηθήκατε. Πετάξατε λευκή πετσέτα και αφήσατε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά. Και είναι τόσο προκλητικά εμφανές αυτό, που το λένε ακόμη και δικά σας στελέχη», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Ξηλώσατε την dream team της συμφοράς
«Αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δούμε τι λένε τα στελέχη της ΝΔ γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στον τουρισμό, ο συνεργάτης σας αναπληρωτής υπουργός Υγείας καρατομήθηκε. Την ομάδα την αλλάζεις όταν καταρρέει. Και τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα;», είπε αναφερόμενος στην αλλαγή ηγεσίας του υπουργείου Υγείας: «Βάλατε τον κ. Πλεύρη στην ηγεσία του υπουργείου, ο οποίος προέρχεται από τον ακροδεξιό χώρο, για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές και να σφυρίξετε τέλος στην πανδημία».
Αναφερόμενος στην επιστροπή των ειδικών είπε: «Ποιος επιστημονικά αρμόδιος εισηγήθηκε και συμφώνησε στις αποφάσεις χαλάρωσης των μέτρων; Και ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί την στρατηγική για τον εμβολιασμό; Σήμερα έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις αδιάθετες την ώρα που η κυβέρνηση αναπαράγει συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης. Πότε θα αναλάβετε όμως τη δική σας ευθύνη; Πότε θα μιλήσουμε για την ευθύνη μιας κυβέρνησης να είναι σε εγρήγορση;».
Αναφερομένος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είπε: «Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξετε πορεία. Να σταματήσετε να κρύβετε την αποτυχία σας. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε πια σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Επομένως πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιαστικού εγχειρήματος επιβάλεται η υοθέτηση μιας νέα υγειονομικής πρακτικής. Εκτεταμένο τεστινγκ και κατ’ οίκον φροντίδα. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών. Άμεσα μέτρα έστω και τώρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές τμήμα. Και τέλος, αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώζουν ζωές. Μέχρι χθες το αρνιόσασταν».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν από την πρώτη στιγμή στάση ευθύνης. Βάλαμε πλάτη, καταθέσαμε προτάσεις, συγκεκριμένες επεξεργασμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας ταυτόχρονα να κάνουμε και σκληρή κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια και λένε στους πολίτες ότι ‘εσείς έχετε την ευθύνη, κοιτάξτε τι θα κάνετε’. Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ανθρώπινε ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».
Μητσοτάκης: Πού είδατε ότι η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της πανδημίας;
Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε την απάντησή του προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απηύθυνε ειλικρινείς ευχές για την περιπέτεια της υγείας της Φώφης Γεννηματά.
Αντικρούοντας την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της πανδημίας, είπε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες αναφορικά με τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.
«Είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μην κοιτάζετε τη μεγάλη εικόνα», αντέτεινε προσθέτοντας:
«Αφήσατε να εννοηθεί ότι ο εμβολιασμός δεν είναι η απάντηση κατά της πανδημίας. Κάνετε λάθος κύριε Τσίπρα. Η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο. Αυτό αποδεικνύεται από όλα τα ιατρικά δεδομένα».
Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων, ο πρωθυπουργός είπε κατηγορηματικά ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.
Η υγειονομική κρίση και τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Πιστεύω ότι η σημερινή επίκαιρη ερώτηση καταφέρνει μέσα στις 210 λέξεις της εισαγωγής της καταφέρνει να τα χωρέσει όλα, αυθαίρετες κρίσεις και μίζερα συμπεράσματα. Μόνο ένα δεν περιέχει: σοβαρές προτάσεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας. Είναι ένα ποσοστό υψηλότερο από αυτό που οι πολίτες έλεγαν ότι θα πετυχαίναμε. Ασφαλώς ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερα δεδομένα. Είναι όμως μια συνειδητή αστοχία; Είναι κοινωνική κόπωση; Είναι θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά. Είναι όμως αποτέλεσμα και ενός κοινωνικού μετώπου που ποτέ δεν εδραιώθηκε. Η πολιτεία ίσως με λάθη αλλά πάντα με συνέπεια, υπηρέτησε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια. Εσείς, υπηρετήσατε το δικό σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός εγκαλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κάθε φορά που έκλειναν τα σχολεία, η αντιπολίτευση ζητούσε να ανοίξουν, και κάθε φορά που άνοιγαν η αντιπολίτευση ζητούσε να κλείσουν».
Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πρώην υφυπουργό ηγείας Παύλο Πολάκη, λέγοντας ότι πρότεινε φάρμακα κατά του κορωνοϊού που τα αμερικανικά CDC είχαν ανακοινώσει ότι προορίζονται μόνο για ζώα, προσθέτοντας ότι εμβολιάστηκε μόνο όταν αναγκάστηκε ναι το πράξει.
«Προσπαθώ να σκεφτώ ένα πράγμα που έκανε η κυβέρνηση αυτούς τους μήνες της πανδημίας που να βρήκατε να πείτε κάτι θετικό γι’ αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα. Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάτε λοιπόν;» συνέχισε ο πρωθυπουργός αναρωτώμενος πού είναι η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού την οποία είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού και τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την απάντησή του διαβάζοντας την ανάρτηση ενός Έλληνα γιατρού: «Κοιτάξτε να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους συγγενείς σας και αφήστε τις δικαιολογίες για τις θνητότητες».
Καλώντας τέλος τους πολίτες είπε: «Ελάτε να διαψεύσουμε τις θεωρίες και να πείσουμε ότι δεν καταγραφόμαστε ως βαλκανική ιδιαιτερότητα. Πρώτη προτεραιότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών και δεύτερη οι νέοι μας».
«Θα περίμενα από εσάς κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να διαψεύσετε όσους υποστηρίζουν ότι κάθε δυσκολία είναι για εσάς μια χρυσή ευκαιρία», είπε ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.
Δευτερολογία Τσίπρα: Η πιο ασυνάρτητη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Είναι κρίμα γιατί χάσατε μια ιστορική ευκαιρία», είπε παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «Μιλάτε για συγκρότηση όταν σήμερα απευθύνατε την πιο ασυγκρότητη και ασυνάρτηση ομιλία που σας έχω δει ποτέ να κάνετε. Αλήθεια, ποιος σας γράφει τις ομιλίες, η Ομάδα Αλήθειας; Σε ποια χώρα ζείτε κ. Μητσοτάκη».
«Πείτε μας: Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Αντί λοιπόν να κάνετε έναν απολογισμό και να πείτε τι πέτυχε, έρχεστε και κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη», συνέχισε.
«Σταματήστε επιτέλους να κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε ευθύνη. Έχετε 15.000 νεκρούς στην πλάτη σας» είπε σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, λέγοντας στη συνέχεια ότι δεν ήταν στόχος να κάνει κριτική με κορώνες αλλά με στοιχεία: «Αν παρεκτράπη κ. πρόεδρε ζητώ να αφαιρεθούν αυτές οι φράσεις από τα πρακτικά», είπε χαρακτηριστικά.
«Από την αρχή της πανδημίας είπαμε ότι ακούμε τους ειδικούς. Σωστό είναι αυτό. Σας ρωτώ λοιπόν, ‘πού είναι οι ειδικοί’; Έχετε κάνει μια αποτίμηση για να δείτε αν οι επιλογές σας είχαν αποτέλεσμα; Η μεγάλη σας αγωνία είναι να παρουσιάσετε εμάς ως υπερασπιστές της άποψης ότι το εμβόλιο δεν είναι όπλο. Ενώ είναι».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην καμπάνια του εμβολιασμού και την «λίστα Πέτσα», χαρακτηρίζοντάς την ως «λίστα Μητσοτάκη»: «Κύριε Μητσοτάκη εσείς δεν κάνατε καμπάνια. Αξιοποιήσατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση. Αξιοποιήσατε την πανδημία για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Ο κ. Κουρτς ήταν ένα μαθητούδι μπροστά σας. Δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της περιφέρειας και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».
Η ερώτηση είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», ωστόσο αναβλήθηκε για σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων από την επέλαση της κακοκαιρίας «Μπάλλος».
Η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη
«Προς τον κ. Πρωθυπουργό
Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;
Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.
Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας.
Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.
Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1. Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
2. Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;».