Επικαιρότητα

Μάθιου Λοτζ στο CNN Greece: H ισότητα των φύλων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ειδικότερα, η βρετανική πρεσβεία έχει μια μακρά και εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές σε θέματα έμφυλων σχέσεων και ενδυνάμωσης των γυναικών, με τον Βρετανό πρέσβη να τονίζει μεταξύ άλλων πως «η ισότητα των φύλων είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε και η συνεργασία της πρεσβείας με την οργάνωση Women On Top, που οδήγησε στην πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν για γυναικείες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν πρόσφατα.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η βρετανική πρεσβεία επέδειξε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της εν λόγω έρευνας, ο κ. Λοτζ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Θέλαμε να δούμε ποια είναι τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρία και καλές πρακτικές».

«Είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε απόψεις, να μοιραζόμαστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, ειδικά όταν οι προκλήσεις και οι στοχεύσεις είναι κοινές όπως σ’ αυτή την περίπτωση», τονίζει σε άλλο σημείο και συνεχίζει: «Θα σας έλεγα ότι είναι και θέμα αρχών και αξιών που διατρέχουν τις κοινωνίες μας και που μας επιτρέπουν την ανταλλαγή και τη συνεργασία».

Ο κ. Λοτζ επισημαίνει πως η ισότητα των ευκαιριών είναι ένα θέμα το οποίο αντιμετωπίζει «και η Βρετανία και για το οποίο έχουν υπάρξει σοβαρές πρωτοβουλίες με συνεργασία της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα».

Περιγράφοντας το τοπίο σχετικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση στη Μεγάλη Βρετανία, ο Βρετανός πρέσβης επισημαίνει πως σύμφωνα με αντίστοιχες βρετανικές έρευνες υπολογίζεται ότι, παρά την ενθαρρυντική αύξηση 17% της γυναικείας επιχειρηματικότητας την περίοδο 2018-2021, οι άνδρες επιχειρηματίες εξασφάλισαν το 2021 περίπου 7 φορές μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε σχέση με τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών μόνο κατά το 2022 ιδρύθηκαν από γυναίκες 151.603 επιχειρήσεις, διπλάσιες σε σύγκριση με το 2018, γεγονός που «μιλά από μόνο του για την επιμονή και το επιχειρηματικό πνεύμα των γυναικών».

«Παρά ταύτα το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση», υπογραμμίζει.

Τέλος, αναφορικά με τα οφέλη μιας κοινωνίας από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, επικαλείται τους αριθμούς, λέγοντας πως στη Βρετανία «υπολογίζεται ότι πάνω από 280 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν στη βρετανική οικονομία, εάν καταφέρναμε να γεφυρώσουμε το έμφυλο χάσμα στην επιχειρηματικότητα».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο CNN Greece

Γιατί χρηματοδοτήσατε αυτή την έρευνα του Women On Top για το «έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση»;

Κατ’ αρχάς γιατί η ισότητα των ευκαιριών είναι κάτι που μας αφορά όλους, στην Βρετανία, την Ελλάδα, την Ευρώπη. Θέλαμε να δούμε ποια είναι τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας και να εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε εμπειρία και καλές πρακτικές. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε και στη Βρετανία και για το οποίο έχουν υπάρξει σοβαρές πρωτοβουλίες με συνεργασία της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα. Αλλά και για έναν πολύ πρακτικό λόγο: ένα συμπεριληπτικό επιχειρηματικό περιβάλλον έχει οφέλη και για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία τελικά. Υπάρχουν πλέον πολλά παραδείγματα που η καινοτομία, η δημιουργικότητα και η θέληση των γυναικών επιχειρηματιών συμβάλλουν αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχει άφθονο ταλέντο, ένα μεγάλο και εξαιρετικής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παραμένει αναξιοποίητο λόγω αυτού του χάσματος και είναι καθήκον μας να το αναδείξουμε και να το απελευθερώσουμε.

Διαβάστε επίσης: Οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν επιχειρηματίες

Ποιο είναι το δικό σας ενδιαφέρον σε αυτό;

Δίνεται συχνά η εντύπωση ότι η πρεσβεία ασχολείται μόνο με τα λεγόμενα θέματα «υψηλής πολιτικής», την άμυνα, την ασφάλεια, το εμπόριο ή ζητήματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ισχύει, καθώς Βρετανία και Ελλάδα είναι φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι. Όμως, η συνεργασία μας με τις ελληνικές αρχές καλύπτει περισσότερους τομείς. Είναι σημαντικό να ανταλλάσσουμε απόψεις, να μοιραζόμαστε την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας, ειδικά όταν οι προκλήσεις και οι στοχεύσεις είναι κοινές όπως σ’ αυτή την περίπτωση. Θα σας έλεγα ότι είναι και θέμα αρχών και αξιών που διατρέχουν τις κοινωνίες μας και που μας επιτρέπουν την ανταλλαγή και τη συνεργασία.

Τι συμβαίνει με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στη Μεγάλη Βρετανία και σε τι ποσοστά ανέρχεται το έμφυλο χάσμα στη χρηματοδότηση; Ποια είναι η διαφορά με την Ελλάδα;

Σύμφωνα με αντίστοιχες βρετανικές έρευνες υπολογίζεται ότι παρά την ενθαρρυντική αύξηση 17% της γυναικείας επιχειρηματικότητας την περίοδο 2018-2021, οι άνδρες επιχειρηματίες εξασφάλισαν το 2021 περίπου 7 φορές μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε σχέση με τις γυναίκες επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών μόνο κατά το 2022 ιδρύθηκαν από γυναίκες 151.603 επιχειρήσεις, διπλάσιες σε σύγκριση με το 2018, γεγονός που μιλά από μόνο του για την επιμονή και το επιχειρηματικό πνεύμα των γυναικών. Παρά ταύτα το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση ακούει προσεκτικά τις απόψεις τους και στηρίζει τη δικτύωση, την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την επίτευξη των στόχων τους. Περίπου 190 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του ΗΒ έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν και να διευρύνουν την πρόσβαση των γυναικών επιχειρηματιών στη χρηματοδότηση.

Πώς ωφελείται μια κοινωνία από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και γιατί υπάρχουν εμπόδια σε αυτή; Πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά;

Θα ξεκινήσω και πάλι από τους αριθμούς στη Βρετανία: υπολογίζεται ότι πάνω από 280 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να προστεθούν στη βρετανική οικονομία, εάν καταφέρναμε να γεφυρώσουμε το έμφυλο χάσμα στην επιχειρηματικότητα. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε μεγαλύτερη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευημερία. Όμως, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά για τις ίδιες τις γυναίκες, τη θέση τους, τις επιλογές τους.

Η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή μιας χώρας συναντά μικροοικονομικά, μακροοικονομικά, νομικά, κανονιστικά αλλά και κοινωνικά εμπόδια. Γι’ αυτό και η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι πολυπαραγοντική και πολυεπίπεδη, από την εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, την ποιότητα και την πληθώρα των ευκαιριών ως την απελευθέρωσή τους από τις περιοριστικές έμφυλες και κοινωνικές προκαταλήψεις.

Όμως, τελικά, η ισότητα των φύλων σε οποιοδήποτε τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής είναι ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ποιους άλλους τομείς επεκτείνεται η συνεργασία της βρετανικής πρεσβείας με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων;

Έχουμε μια μακρά και εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο σε θέματα έμφυλων σχέσεων και ενδυνάμωσης των γυναικών. Επιτρέψτε μου να κάνω ιδιαίτερα μνεία στην πρόσφατη συνεργασία μας με τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της πιλοτικής εφαρμογή του πρώτου ελληνικού οριζόντιου εργαλείου εκτίμησης κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας, στηρίξαμε την επίσκεψη εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2022 επαγγελματιών από κάθε ελληνική υπηρεσία που έχει οριστεί ως υπηρεσία πρώτης υποδοχής, ενώ στις αρχές του 2023 στελέχη της Βρετανκής Αστυνομίας μετέβησαν στην Αθήνα και το Ηράκλειο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η υφυπουργός Εργασίας κα Μαρία Συρεγγέλα και το επιτελείο της έχουν όραμα και εργάζονται σκληρά για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock