ΕνημέρωσηΟικονομία

Μεταλλεία Κασσάνδρας: Περιβάλλον και τοπική κοινωνία στις προτεραιότητες της Ελληνικός Χρυσός

Η Ελληνικός Χρυσός αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, υπό το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας, σεβόμενη στο ακέραιο το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία που τη φιλοξενεί.

Η παρουσία και η δραστηριότητα της εταιρείας έχει σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία, καθώς έχει αποφέρει έως σήμερα περί τα 394 εκατ. ευρώ ως έσοδα, ενώ όσον αφορά τις δαπάνες από εγχώριες προμήθειες, αυτές ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. Ειδικά στον Δήμο Αριστοτέλη, έχει επενδύσει περί τα 24 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις με στόχο την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής. Παράλληλα, η εταιρεία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από το Δήμο Αριστοτέλη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός:

Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας

Ο πρόσφατος Απολογισμός Βιωσιμότητας της Ελληνικός Χρυσός για το διάστημα 2019-20 αποτυπώνει διακριτά τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία. Σύμφωνα με τον απολογισμό, η Ελληνικός Χρυσός διέθεσε συνολικά το 6% των καθαρών κερδών της σε κοινωνικές επενδύσεις, που αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης κοινωνικών επενδύσεων στον ευρύτερο βιομηχανικό κλάδο.

Ενδεικτικά, η εταιρεία προχώρησε στην αποκατάσταση του οδικού άξονα Ολυμπιάδας-Βαρβάρας, αξίας άνω των 300.000 ευρώ, που υπέστη σοβαρές ζημιές στη σφοδρή κακοκαιρία του 2020. Παράλληλα, προχώρησε στην επάνδρωση των Κοινοτικών Ιατρείων στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, μία δράση αξίας 50.000 ευρώ και ιδιαίτερης σημασίας, υπό το πρίσμα της πανδημίας.

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι δράσεις της και στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς προχώρησε στην ανακαίνιση και αναβάθμιση επτά σχολικών εγκαταστάσεων της ευρύτερης περιοχής, στην εγκατάσταση συστήματος φίλτρανσης νερού σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αριστοτέλη, αλλά και στην υλοποίηση, για 4η χρονιά, του καινοτόμου προγράμματος Ρομποτικής σε συνεργασία με την Eduact, μία επένδυση 90.000 ευρώ που καλλιεργεί στους μαθητές σημαντικές δεξιότητες και γνώσεις για το μέλλον.

Εικόνες από την ανακαίνιση σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων του δήμου Αριστοτέλη από την Ελληνικός Χρυσός

Εντός του 2021, πραγματοποιήθηκαν επιπλέον δράσεις σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις στον δήμο Αριστοτέλη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ:

⦁ Παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία ένας νέος φυσικός χώρος, έκτασης 30 στρεμμάτων που για δεκαετίες αποτελούσε χώρο απόθεσης αρσενοπυριτών, με επίπτωση στο τοπικό περιβάλλον. Η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής από την μακροχρόνια προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, ένα έργο στο οποίο έχουν επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ και το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

⦁ Πραγματοποιήθηκε δωρεά ενός απορριμματοφόρου οχήματος στο Δήμο Αριστοτέλη και κάλυψε μέρος των εξόδων για υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υπηρεσίες καθαριότητας. Παράλληλα μέσω της δωρεάς κατάλληλου οχήματος εξασφάλισε την ασφαλή περισυλλογή των αδέσποτων ζώων του Δήμου, με τις συνολικές δαπάνες να ξεπερνούν τα 45.000€.

⦁ Τέλος, σε συνεργασία με τη Νέα Αερολέσχη Θεσσαλονίκης συνεχίστηκε η εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ενώ η εταιρεία στάθηκε δίπλα στις πυρόπληκτες περιοχές και της Αττικής, που δοκιμάστηκαν από σφοδρές πυρκαγιές κατά το καλοκαίρι του 2021, με συνολική στήριξη 30.000 ευρώ.

Η Ελληνικός Χρυσός, ως πρεσβευτής βιώσιμης ανάπτυξης έχει αναπτύξει το βραβευμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online και δημόσια προσβάσιμα προγράμματα στην Ευρώπη, το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει δεδομένα, μεταξύ άλλων, για τον αέρα, το έδαφος, τα ύδατα, τον θόρυβο, σε περισσότερα από 400 σημεία ελέγχου, αναρτώντας τα αποτελέσματα σε ειδική online πλατφόρμα, την οποία μπορεί να επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή κάθε πολίτης της χώρας. Επιπλέον, η εταιρεία προχωρά στην παράλληλη αποκατάσταση και εξυγίανση των περιοχών εντός και γύρω από τα μεταλλεία μετά το πέρας των εργασιών, αλλά και από προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητας προηγούμενων ιδιοκτητών των μεταλλείων. Τέλος, η Ελληνικός Χρυσός αξιοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης, όπως η τεχνολογία Ξηρής απόθεσης για την ασφαλή αποθήκευση των μεταλλευτικών καταλοίπων, που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την εξοικονόμηση νερού.

Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες της εταιρείας, αναπτύχθηκαν στη βάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS) που εφαρμόζεται σε όλες της πτυχές της λειτουργίας της, το οποίο καθοδηγεί τη συνολική λειτουργία της προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο μέλλον με όραμα και συνέπεια

Η Ελληνικός Χρυσός πιστή στις δεσμεύσεις της σχεδιάζει περεταίρω εμβληματικές επενδύσεις στο μέλλον, με όραμα και συνέπεια στις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Συνολικά, κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, σχεδιάζονται $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με παράλληλη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, που υπολογίζονται σε 3.000 κατά τη διάρκεια της αναπτυξιακής πορείας. Από αυτές, οι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές. Η δραστηριότητα της εταιρείας αναμένεται να αποδώσει €2 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ έσοδα από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική κοινωνία. Επιπρόσθετα, εκτιμάται πως η Ελληνικός Χρυσός θα διαθέσει περί τα €3,5 δισ. για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών από Έλληνες προμηθευτές, ενώ €70 εκατ. θα διατεθούν σε έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.

Περισσότερες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της Ελληνικός Χρυσός μπορείτε να διαβάσετε στην Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2019-2020.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock