ΕνημέρωσηΠολιτική

Μέτρα κατά της οπαδικής βίας: Κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες της Super League

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθούν όλοι οι αγώνες της Super League για δύο μήνες, έως τις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση για τα μέτρα πάταξης της οπαδικής βίας που έλαβε η κυβέρνηση.

«Αντιλαμβανόμαστε την οργή της κοινωνίας για την οπαδική βία», είπε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Τους τελευταίους μήνες η ΕΛ.ΑΣ. ενέτεινε την παρουσία της στα αθλητικά γεγονότα, προβαίνοντας σε προσαγωγές και συλλήψεις, όπου αυτό κρίθηκε αναγκαίο, οι έλεγχοι στα γήπεδα και συνδέσμους πολλαπλασιάστηκαν, ενώ αυξήθηκαν οι σφραγίσεις παράνομων συνδέσμων», είπε και συνέχισε λέγοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Superleague 1 κεκλεισμένων των θυρών. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Superleague 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες παε της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

«Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη περιεχομένου με άμεση εφαρμογή η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού προστασίας του πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνας των ελληνικών ομάδων», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον europa league την προσεχή Πέμπτη 14/12, ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, σημείωσε.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της uefa στο σύνολο των γηπέδων της super league 1
  • Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Δείτε live την ενημέρωση

Επιπρόσθετα μέσα στο διάστημα των δύο αυτών μηνών θα ανακοινωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού μία σειρά από διοικητικά μέτρα μεταξύ των οποίων: Αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Παύλος Μαρινάκης, αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξη τυχών εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Επιπλέον οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

«Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις, ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπτουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί τον παράδοξο εκατομμύρια φιλάθλων να πληρώνουν την εγκληματική συμπεριφορά νοσηρών μειοψηφιών. Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εγκληματική δράση οργανωμένων στρατών, οι οποίοι κατά καιρούς, εντός εισαγωγικών ανακαλύπτουν, το βόλεϊ και το handball μολύνοντας ακόμα και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό», συνέχισε.

«Οι ανωτέρω αποφάσεις τελούν σε γνώση και συμφωνία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Το οφείλουμε σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας, σε όσους κινδύνευσαν, σε όσους έχασαν περιουσίες και σε αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.

Τι είπε για τα εισιτήρια διαρκείας

Απαραίτητη θυσία των φιλάθλων προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της οπαδικής βίας, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τις συνέπειες που θα έχει για τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας η διεξαγωγή των αγώνων της Super League χωρίς φιλάθλους για δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τη στεναχώρια, την απογοήτευση ή την οργή τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι συνολικές ενώ βάση θα είναι και η ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών οργανώσεων.

«Είναι μια συνολική παρέμβαση που η βάση της είναι η ποινική αντιμετώπιση ενδεχόμενων εγκληματικών οργανώσεων, η συνολική ποινική ααντιμετώπιση όπως θα κρίνει η δικαιοσύνη, μιας σειράς παράνομων πράξεων που ενδεχομένως να σχετίζονται μεταξύ τους και να ερευνηθεί προφανώς ποιοι κρύβονται ενδεχομένως πίσω από αυτές τις πράξεις τις μεμονωμένες, αν έχουν σχέση μεταξύ τους, ποιοι ανέχονται αυτές τις πράξεις και ποιοι υποθαλπτουν τέτοιες συμπεριφορές».

Εξήγησε ακόμα πως έως ότου εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν θα είναι ασφαλής η παρουσία και των υπόλοιπων φιλάθλων εκτός των θυρών των οργανωμένων οπαδών.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock