Κόσμος

Μέτσολα: Απολύτως σύμφωνη με τον Μητσοτάκη για φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα

«Απολύτως σύμφωνη» με την υιοθέτηση «φιλόδοξων πολιτικών» που πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

Ειδικότερα, σε συνέντευξη της προέδρου σε ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, αναφερόμενη στις φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν πρόσφατα τόνισε πως «αν υπάρχει κάτι που μας έδειξε αυτό το καλοκαίρι είναι ότι μια κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι πραγματικότητα και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα».

Κάνοντας αυτή τη διαπίστωση «παραδέχτηκε ότι οι οικονομικοί πόροι που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, δεν επαρκούν και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ένωσης».

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να ξεμπλοκάρουμε προβλήματα της τελευταίας στιγμής για να επιλύσουμε το μεταναστευτικό»

Την ίδια ώρα, ερωτώμενη για τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόνισε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στους ψηφοφόρους ένα αδιέξοδο στο μεταναστευτικό σε μια πενταετή θητεία».

Αυτό που θα πρέπει να διασφαλιστεί τώρα, πρόσθεσε, είναι να ξεμπλοκαριστεί το αδιέξοδο στο Συμβούλιο στη νομοθετική ρύθμιση για τη διαχείριση κρίσεων και καταστάσεων ανωτέρας βίας – «να μην υπάρχει η μειοψηφία των χωρών που μπορεί να την αποκλείσει».

Υπενθυμίζεται πως, το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο μπλόκαραν τον περασμένο Ιούλιο η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Αυστρία και η Τσεχία, ενώ απείχαν η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

«Στις 3 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται δέκα χρόνια μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, όταν η Μεσόγειος Θάλασσα ονομάστηκε το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο», υπενθύμισε η Μέτσολα, ενώ αναφέρθηκε στους χιλιάδες μετανάστες που πρόσφατα καταφθάνουν στο μικρό ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι ο πυλώνας της ασφάλειας και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί να στηριχθεί χωρίς τον πυλώνα της αλληλεγγύης και του ασύλου.

«Πρέπει να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να ξεμπλοκάρουμε τυχόν προβλήματα της τελευταίας στιγμής κατά τη διάρκεια μιας προεδρίας όπου είναι απαραίτητο να επιλύσουμε το μεταναστευτικό», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΚ, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν χώρες που δεν θα δεχτούν το αδιέξοδο.

Καταλήγοντας, ωστόσο, δήλωσε «αισιόδοξη» και «βέβαιη» ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να ξεπεραστεί αυτή η «νομοθετική κρίση» και να επιτευχθεί συμφωνία εντός της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Το «στοίχημα» των ευρωεκλογών

Οι δηλώσεις αυτές, πραγματοποιούνται στην «εκπνοή» της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενόψει των ευρωεκλογών της 6ης και 9ης Ιουνίου, με τη Ρομπέρτα Μέτσολα να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το φιλοευρωπαϊκό κέντρο θα παραμείνει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 βουλευτών, όπως αυτό θα προκύψει από τις εκλογές, θα μπορεί να εκλέξει τον νέο πρόεδρό του από το φιλοευρωπαϊκό – εποικοδομητικό κέντρο και στη συνέχεια να επικυρώσει το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προέβλεψε η Ρ. Μέτσολα.

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πιθανή μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρ. Μέτσολα εξήρε το έργο της πρώτης γυναίκας προέδρου της Επιτροπής, λέγοντας ότι «έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε μια δύσκολη περίοδο», δεδομένων των πολλαπλών κρίσεων που έπρεπε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της θητείας της.

Η Ρ. Μέτσολα παραδέχτηκε ότι λόγω των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετώπισε την τελευταία τετραετία η Ευρώπη, η προεκλογική εκστρατεία θα είναι δύσκολη, λόγω των ευρωσκεπτικιστικών φωνών που εγείρονται.

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΕΚ πιστεύει ότι τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δεν θα πρέπει να αγνοήσουν τον κίνδυνο κοιτάζοντας τις ασφαλείς ψήφους τους, αλλά να αφουγκραστούν τους πολίτες που είναι δυσαρεστημένοι, ή αισθάνονται απροστάτευτοι και περιθωριοποιημένοι.

Να σημειωθεί πως, μέρος της εκστρατείας των ευρωεκλογών θα επικεντρωθεί στους νέους ψηφοφόρους, σε αυτούς που καλούνται να ψηφίσουν για πρώτη φορά (σε τέσσερις χώρες από τα 16 έτη και στην Ελλάδα από τα 17).

Αυτό είναι ένα στοίχημα που θα αναλάβει και η ίδια προσωπικά, όπως είπε, με επισκέψεις και επαφές με τη νεολαία σε όλα τα κράτη-μέλη, ξεκινώντας αυτή την εβδομάδα από την Κροατία και την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών συμμετείχαν σε ποσοστό 42% στις ευρωεκλογές του 2019.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock