ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Microsoft Ignite Greece: Οι αλλαγές που φέρνει το Copilot και το AI στην καθημερινότητα μας

Στον σχεδόν μισό αιώνα της παρουσίας της, η Microsoft έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις σημαντικότερες και πλέον επιδραστικές πλατφόρμες στην παγκόσμια αγορά της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Το Copilot, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες, αναμένεται να εξελιχθεί σε μία από αυτές, και οι δυνατότητες του και οι αλλαγές που φέρνει αποτέλεσαν το κεντρικό σημείο αναφοράς στο Microsoft Ignite Greece, το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Το Copilot φέρνει τον εκδημοκρατισμό της τεχνητής νοημοσύνης» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα της Γιάννας Ανδρονοπούλου, γενικής διευθύντριας της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, στην εναρκτήρια ομιλία του Microsoft Ignite Greece. Σημειωτέον πως το Ignite, το οποίο αποτελεί την επωνυμία για τα κορυφαία συνέδρια του αμερικανικού κολοσσού όσον αφορά στους δημιουργούς λύσεων και εφαρμογών (developers) και είναι εκεί που η Microsoft παρουσιάζει τις πιο σημαντικές εξελίξεις σε επίπεδο πλατφορμών, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετεχόντων από κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας.

Όπως επεσήμανε η κα Ανδρονοπούλου, το Copilot θα βρίσκεται σταδιακά σε όλα τα προϊόντα. Η γενική διευθύντρια της Microsoft χαρακτήρισε το συγκεκριμένο εργαλείο ως «συν-πλοηγό» σε μία αρκετά καλή προσπάθεια μετάφρασης δεδομένου ότι το Copilot αποτελεί -όπως μπόρεσαν να δουν και στις σχετικές παρουσιάσεις και επιδείξεις- όσοι βρέθηκαν στο Micrοsoft Ignite Greece- έναν εξαιρετικό «βοηθό» που χρησιμοποιεί το ΑΙ για να κάνει την καθημερινότητα των χρηστών του -τόσο σε προσωπικό όσο και επαγγελματικό επίπεδο- πιο εύκολη.

Το Copilot είναι κυριολεκτικά σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και λύσεις της Microsoft. «Εισερχόμαστε στην αρχή της εποχής των Copilots» ανέφερε από την πλευρά του ο Julien Bertin, επικεφαλής του τμήματος για το Azure (σ.σ. η cloud πλατφόρμα του αμερικανικού κολοσσού) για την περιοχή της κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Χρησιμοποιώντας το Copilot

Ο «συν-πλοηγός» είναι ουσιαστικά μία εφαρμογή που ενσωματώνεται σε διάφορες από τις λύσεις της Microsoft και αξιοποιεί το ΑΙ προκειμένου να διευκολύνει το χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να βασιστεί σε ένα έγγραφο που περιγράφει ένα πλάνο για μάρκετινγκ ενέργειες και να δημιουργήσει μία παρουσίαση στο Powerpoint. Η παρουσίαση, προφανώς, δεν είναι τέλεια αλλά μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετική βάση για να εργαστεί ο χρήστης, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο παραγωγικός ή δημιουργικός. Ή το Copilot μπορεί να αναλάβει να ελέγξει τα εκατοντάδες «αδιάβαστα» emails που μπορεί να έχει κάποιος/α μετά από μία εβδομάδα άδεια και να υποδείξει ποια χρειάζονται άμεση απάντηση! Όπως μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη «συγγραφή» κώδικα για την ανάπτυξη εφαρμογών, βοηθώντας τους developers να γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο.

Γενικότερα, οι πρακτικές εφαρμογές του Copilot είναι ουκ ολίγες με τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού να αναφέρουν μία σειρά από παραδείγματα όπου ο «συν-πλοηγός» βοηθά ώστε να αυτοματοποιηθούν μία σειρά από διαδικασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «βαρετές». Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως ανέφερε η κα Ανδρονοπούλου, τα αποτελέσματα από τη χρήση του Copilot σε μία σειρά από εταιρείες και οργανισμούς που το αξιοποίησαν πρώτοι είναι εντυπωσιακά: το 70% δήλωσε ότι ήταν περισσότερο παραγωγικοί, το 77% ότι δεν θέλει να σταματήσει να το χρησιμοποιεί, το 68% ότι τους/τις βοήθησε να γίνουν πιο γρήγορα δημιουργικοί, ενώ στα τμήματα πωλήσεων εκτιμάται ότι οι χρήστες «εξοικονόμησαν» 90 λεπτά ημερησίως κατά μέσο όρο από την αυτοματοποίηση μη παραγωγικών εργασιών! Επιπλέον, το Copilot βοηθά και στον τομέα της κυβερνοασφάλειας καθώς έχει ενσωματωθεί και στις αντίστοιχες λύσεις της Microsoft, όπως επίσης και στο Github, συνεισφέροντας και στην ανάπτυξη του κώδικα. Όπως είναι δυνατή και η δημιουργία από εταιρείες των δικών τους «συν-πλοηγών» μέσω του Microsoft Azure AI Studio.

Επίσης, παρουσιάστηκαν λύσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση των δεδομένων, όπως είναι το Microsoft Fabric, το οποίο επιτρέπει σε έναν χρήστη να αξιοποιεί και να αναλύει δεδομένα της επιχείρησης που εργάζεται, χωρίς να χρειάζεται να έχει εξειδικευμένες γνώσεις στον τομέα του data analytics.

Κατά τη διάρκεια του Microsoft Ignite Greece, παρουσιάστηκε ακόμη η συνολική παλέτα των λύσεων της Microsoft όσον αφορά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης με αναφορές στα chips που αναπτύσσει ο αμερικανικός κολοσσός προκειμένου να δημιουργηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα υπολογιστικά συστήματα που είναι απαραίτητα για την επεξεργασία του τεράστιου όγκου δεδομένων που είναι πλέον διαθέσιμος. Με τον κ. Bretin να επισημαίνει πάντως ότι το Microsoft Azure έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο υπολογιστή.

Και όλα αυτά, όπως τονίσθηκε αρκετές φορές, γίνονται έχοντας ως βάση την ορθή διαχείριση των δεδομένων του πελατών και των χρηστών καθώς το αποκαλούμενο responsible AI αποτελεί βασική αρχή της στρατηγικής της Microsoft.

To M365 Copilot στην Ελλάδα

Ενδεχομένως, όμως, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι το Copilot βοηθά τους εργαζόμενους σε μία επιχείρηση να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη, μία τεχνολογία που θα αλλάξει πολλά στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια. Ένα στοιχείο που επεσήμαναν αρκετά από τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων που ήταν στη λίστα με τους πρώτους οργανισμούς που δοκίμασαν τις δυνατότητες του Copilot, κατά κύριο λόγο, αξιοποιώντας το Microsoft 365 Copilot.

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται εταιρείες όπως είναι ο ΟΠΑΠ, η Viva.com, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΤΙΤΑΝ, η Motor Oil, και η Helleniq Energy. Τα στελέχη των εταιρειών με τα οποία μίλησε το CNN Greece σημείωσαν αφενός τη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας που παρατηρήθηκε, το γεγονός ότι αυτοματοποιήθηκαν πιο εύκολα αρκετές διαδικασίες αλλά και το γεγονός ότι οι χρήστες που δοκίμασαν το Copilot πήραν μία καλή «γεύση» από το τι φέρνει στο τραπέζι της καθημερινότητας μας το AI.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock