ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Microsoft: Τα πλάνα για το 2023, τα data centers και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη

Μέσα στο 2023 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του data center region της Microsoft με την ελληνική θυγατρική του αμερικανικού κολοσσού να δίνει επιπλέον όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι η αδειοδότηση του έργου για την κατασκευή των κέντρων δεδομένων (data centers) προχωρά κανονικά και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περάσει επιτυχώς το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Ο κ. Μιχαλόπουλος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη κατασκευής του πρώτου data center, επισημαίνοντας ότι «ελπίζουμε σε κάποιους μήνες να ξεκινήσουμε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής πρόκειται για ένα έργο που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στις διαδικασίες που απαιτούνται και σημείωσε ότι αυτή την περίοδο η Microsoft καταλήγει στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης.

Ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι η αγορά του cloud κινείται στην Ελλάδα με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το εξωτερικό. Επίσης, ερωτώμενος για την πρόσφατη αναδιάρθρωση της Microsoft επεσήμανε ότι στόχος της εταιρείας είναι να κάνει αλλαγές που θα τη βοηθούν να παραμένει κοντά στους πελάτες της.

Η δημιουργία των data centers αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Microsoft με την επωνυμία «GR for Growth», η οποία περιλαμβάνει και προγράμματα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δείχνει να προχωρά με ταχείς ρυθμούς με τον κ. Μιχαλόπουλο να αναφέρει ότι ο αριθμός των εκπαιδεύσεων έχει ήδη φθάσει στις 40.000, συμπεριλαμβανομένων και 4.500 στον δημόσιο τομέα, με τον στόχο που έχει τεθεί να είναι για 100.000 εκπαιδεύσεις.

Στα άμεσα πλάνα της Microsoft για την Ελλάδα περιλαμβάνεται και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με την αμερικανική εταιρεία να εφαρμόζει μία ολιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα μέσω της τεχνολογίας.

Ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι η δημιουργία των data centers και γενικότερα η στροφή προς το cloud θα έχουν θετικές επιπτώσεις στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη χρήση της τεχνολογίας καθώς βοηθούν στη μείωση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Σημειωτέον πως τα data centers που θα δημιουργήσει η Microsoft στην Ελλάδα θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ανανεώσιμες ενέργειας, ακολουθώντας και την ευρύτερη πολιτική του αμερικανικού κολοσσού, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2025 όλα τα κέντρα δεδομένων της να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παράλληλα, η Microsoft συνεργάζεται και με μεγάλους πελάτες της προς αυτή την κατεύθυνση με τον κ. Μιχαλόπουλο να αναφέρεται στο παράδειγμα της ΔΕΗ, η οποία έγινε 98% περισσότερο ενεργειακά αποδοτική, ψηφιοποιώντας τις δραστηριότητές της, βελτιστοποιώντας τις διαδικασίες παραγωγής και διανομής ενέργειας, συλλέγοντας και αναλύοντας τα δεδομένα.

Επίσης, η Microsoft δίνει πλέον τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τις «πράσινες» δεξιότητες (Green Skills) των εργαζομένων μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σχετικών πιστοποιήσεων. Τα προγράμματα αυτά παρέχονται δωρεάν και είναι διαθέσιμα και στα ελληνικά για πρώτη φορά.

Ακόμη, η Microsoft έχει δημιουργήσει το Emissions Impact Dashboard, ενα εργαλείο που βοηθάει τις επιχειρήσεις στην εκτίμηση των εκπομπών άνθρακα. Μέσω αυτού κάθε εταιρεία μπορεί να παρακολουθήσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με τη χρήση του cloud, να υπολογίσει τις εκπομπές που αποφεύγονται συνολικά σε όλες τις λειτουργίες της και να επιλέξει λύσεις που τη βοηθάει να γίνει «πράσινη».

Ακόμη, η Microsoft επιδιώκει να εντοπίσει και να βοηθήσει startups που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη αξιοποιώντας και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), έναν τομέα όπου ο αμερικανικός κολοσσός δίνει επίσης μεγάλη έμφαση.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock