888 MiG-29 Fulcrum: Όταν οι Αμερικανοί αγόρασαν τον πιο θανατηφόρο εχθρό της! – ΒΙΝΤΕΟ | Kontasas
Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / MiG-29 Fulcrum: Όταν οι Αμερικανοί αγόρασαν τον πιο θανατηφόρο εχθρό της! – ΒΙΝΤΕΟ

MiG-29 Fulcrum: Όταν οι Αμερικανοί αγόρασαν τον πιο θανατηφόρο εχθρό της! – ΒΙΝΤΕΟ

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε στα τέλη του 1991, τα νέα ανεξάρτητα κράτη, που προέκυψαν, κληρονόμησαν τεράστια αποθέματα όπλων που άφησε πίσω ο Κόκκινος Στρατός.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις αφορούσε την αεροπορία της μικρής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Μολδαβίας.

Στη διάθεσή της είχε 34 MiG-29 Fulcrums, οκτώ ελικόπτερα Mi-8 Hip και μερικά μεταγωγικά, μια σημαντική δύναμη για μια τόσο μικρή χώρα. Η Μολδαβία όμως δεν είχε την πολυτέλεια να διατηρήσει το μεγάλο αυτό στόλο, ενώ βρισκόταν σε βαθιά ύφεση. 

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φοβούνταν ότι η Μολδαβία θα πουλήσει τα MiG-29 στο Ιράν, το οποίο θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει το δικό της στόλο Fulcrums. Η Ουάσιγκτον είχε επίσης επιφυλάξεις ότι η Μολδαβία θα μπορούσε να μεταβιβάσει την τεχνολογία στους αντιπάλους του Ιράν, δεδομένου ότι ο στόλος περιλάμβανε 14 παραλλαγές MiG-29C διαμορφωμένες για να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Έτσι, το 1997, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν το ισχυρότερο εργαλείο τους για να αποκτήσουν τα MiG-29. Δηλαδή χρήματα. Έτσι, η Ουάσινγκτον αγόρασε 21 από τα μοντέλα MiG-29 – συμπεριλαμβανομένων μοντέλων 14 Mig-29C, ένα μοντέλο MiG-29Β και έξι μοντέλα MiG-29 Α.

Αυτό έδωσε στην Ουάσινγκτον την ευκαιρία να επιθεωρήσει ένα από τα πιο εξελιγμένα σοβιετικά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ. Σε αντάλλαγμα, η Μολδαβία έλαβε 40 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας, μερικά στρατιωτικά φορτηγά και άλλους συμβατικούς εξοπλισμούς.

Το MiG-29 ήταν ένα θανατηφόρο αεροσκάφος για την εποχή του. Τα βλήματα Archer AA-11 ήταν εξελιγμένα για τη δεκαετία του 1990 λόγω της ικανότητάς τους να κλειδώνουν στόχους με ένα προηγμένο, για την εποχή, σύστημα. Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα θα κατέρρεε όταν το Πεντάγωνο εισήγαγε το βλήμα AIM-9X το 2003 και τις συναφείς οθόνες εντοπισμού και κλειδώματος στόχων τοποθετημένες στο κράνος.

Παρεμπιπτόντως, το 1997 ήταν το ίδιο έτος που μια άλλη χώρα εκτός του πρώην Σοβιετικού μπλοκ απέκτησε το MiG-29. Η χώρα αυτή ήταν το Ισραήλ, το οποίο δανείστηκε τρια μοντέλα Fulcrums.

Δεδομένου ότι ο MiG-29 ήταν το πιο προηγμένος μαχητικό αεροσκάφος διέθεταν τόσο το Ιράκ και αργότερα τη Συρία – οι Ισραηλινοί αδιαμφισβήτητα χαιρέτισαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν και να το αξιολογήσουν οι ίδιοι.

Ισραηλινοί πιλότοι που εξέτασαν το αεροσκάφος ήταν εντυπωσιασμένοι. Αν και διαφορετικά από τα κανονικά αεριωθούμενα από την Αμερική αεριωθούμενα αεροπλάνα που είχαν συνηθίσει, ανέφεραν ότι το MiG-29 ήταν εύκολο να πετάξει. Οι υπολογιστές του για να διευκολύνουν την προσγείωση αν ο χειριστής αντιμετώπισε δυσκολία ήταν αρκετά αξιοσημείωτοι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος διέθετε σύστημα που σταθεροποίησης σε περίπτωση που ο πιλότος επηρεαζόταν από ίλιγγο και έχανε τον προσανατολισμό του, ένα σύστημα που δεν υπήρχαν στα δυτικά αεροσκάφη της εποχής.

Κάποιοι πιλότοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ικανότητες του Fulcrum ισοδυναμούν και μερικές φορές υπερβαίνουν τις ικανότητες των F-15 και F-16.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο γιατί η Ουάσινγκτον εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να αγοράσει και να αξιολογήσει αυτά τα φοβερά μαχητικά, ενώ παράλληλα αρνήθηκε στην Τεχεράνη την ευκαιρία να επεκτείνει το δικό της στόλο. Σήμερα υπάρχουν ακόμη επιχειρησιακά MiG-29 σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Η Πολωνία διαθέτει κάποιες Fulcrums που λειτουργούν παράλληλα με τα υς F-16 των ΗΠΑ. Περιέργως, το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία τον Αύγουστο του 2011 για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την ανακατασκευή των MiG-29 της Πολωνίας.

Δείτε σχετικό βίντεο με το τρομερό μαχητικό MiG-29C Fulcrum :

Πηγή: War is Boring
 

Πηγή

Δείτε επίσης

Η Ζιμπάμπουε σε μία εβδομάδα δεν θα έχει ψωμί!

Η Ζιμπάμπουε μπορεί να μείνει χωρίς ψωμί από την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται …