Επικαιρότητα

ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ – ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ! ΕΚΘΕΣΗ – ΚΟΛΑΦΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ! ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΑ ΥΨΗ, ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ!

Χαρακτηριστικά μονιμότητας έχει αποκτήσει η ακρίβεια στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και στις προβλέψεις της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας. Οι νέες προβλέψεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα προκαλούν ανησυχία ενόψει της συνέχειας, η οποία χαρακτηρίζεται από κινδύνους αλλά και προκλήσεις, σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο κείμενο της συγκεκριμένης έκθεσης.

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4,3% φέτος κυρίως λόγω της καθοδικής πορείας των τιμών των ενεργειακών αγαθών. Αντιθέτως, τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες αναμένεται ότι θα συμβάλουν αυξητικά στη δυναμική του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός, εκτός των τροφίμων και της ενέργειας, προβλέπεται στο 6,1% το 2023 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός και το 2024 λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%. Ακόμη, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%, στο 3% το 2024 και στο 2,7% το 2025. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τίθεται εν αμφιβόλω η στόχευση την οποία έθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης -κατά την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του- περί ανάπτυξης της τάξης του 3% για την τρέχουσα τετραετία. Συνέδεσε, μάλιστα, τον συγκεκριμένο στόχο με την άνοδο του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Ν.Δ., κάτι που άλλαξε μετεκλογικά, μένοντας στον… αέρα.

Υψηλό δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει το υψηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και το δεύτερο υψηλότερο διεθνώς. Οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητά του παραμένουν οριοθετημένοι μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πως αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί πόροι. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα εκτιμάται αυξημένη αβεβαιότητα, καθώς η σταδιακή αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου χρέους προς τον επίσημο τομέα με όρους αγοράς θα αυξήσει την έκθεση του Ελληνικού Δημοσίου στον επιτοκιακό κίνδυνο και στον κίνδυνο αγοράς, γεγονός που εξαλείφει τα περιθώρια χαλάρωσης των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Κόκκινα δάνεια, ιδιωτικό χρέος και ανεργία

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρά την αξιοσημείωτη αποκλιμάκωσή του, παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης. Συνολικά, το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα νέου δανεισμού και υλοποίησης επενδυτικών δράσεων.

Υψηλή ανεργία και αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας

Παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας τα τελευταία έτη, αρκετές στρεβλώσεις συνεχίζουν να υφίστανται, καθώς τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών, των νέων και των μακροχρόνια ανέργων παραμένουν σημαντικά υψηλότερα του μέσου όρου της Ε.Ε., οδηγώντας στην απαξίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Σημειώνεται ότι το φυσικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτιμάται κοντά στο 13%, διπλάσιο από ό,τι σε πολλές χώρες της Ε.Ε., γεγονός που αποτελεί ένδειξη ύπαρξης σοβαρών στρεβλώσεων και διαρθρωτικών προβλημάτων. Επιπλέον, παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ ζητούμενων και προσφερόμενων θέσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις σε ορισμένους κλάδους δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλους εργαζόμενους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ελλείψεις προσωπικού καταγράφονται ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα και στις κατασκευές.

πηγη

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock