ΕνημέρωσηΠολιτική

Νέα Δημοκρατία: Ψάχνει αντιπολίτευση και δεν βρίσκει – Στόχος η επικράτηση στο κέντρο

Αν και επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως δεν θα σχολιάσει την τρικυμία μέσα στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα είναι σαφές: «όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε» λένε τα γαλάζια στελέχη και χαρακτηρίζουν λυπηρή την απουσία αντιπολίτευσης.

Ταυτόχρονα όμως επιτίθενται και στον Νίκο Ανδρουλάκη σε μία στρατηγική κίνηση «άμυνας του χώρου του κέντρου», αποκαλώντας τον αναχρονιστή και δήθεν προοδευτικό, μετά τη δήλωσή του πως θα καταψηφίσει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση διαμηνύει πως αυτή η κατάσταση, κατάρρευσης πύργου από τραπουλόχαρτα, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσμα όλων όσα έγιναν στη χώρα από αυτό το κόμμα και όταν ήταν αντιπολίτευση και όταν έγινε κυβέρνηση αλλά και όταν στη συνέχεια, ξαναέγινε αξιωματική αντιπολίτευση. «Επί Τσίπρα υπήρξε το πολιτικό αδιέξοδο, επί Τσίπρα ήρθε η εκλογική συντριβή, η οποία οδήγησε στην παραίτηση και σε όλο αυτό το αδιέξοδο» σχολιάζουν στο CNN Greece ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έκανε λόγο για κρίση ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «κερασάκι στην τούρτα» την παρέμβαση Τσίπρα και προέβλεψε πως το κόμμα της Κουμουνδούρου πάει για διάλυση…

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ να πάρει το μήνυμα από την κοινωνία μετά την εκλογική του συντριβή σχολιάζουν στελέχη δίπλα στον πρωθυπουργό. «Όταν η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν έχανε εκλογές εμείς παίρναμε το μήνυμα, κάναμε αλλαγές και προχωρούσαμε σε δύσκολες εσωκομματικές διαδικασίες» σχολιάζουν, υπενθυμίζοντας το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήλθε στην ηγεσία του κόμματος.

«Επιχείρηση κέντρο» από την Κυβέρνηση

Αυτό το οποίο γίνεται σαφές είναι πως η Κυβέρνηση δεν θα εμπλακεί περαιτέρω στις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και θα αφήσει τα στελέχη του να «αλληλοεξοντωθούν» μόνα τους. Το βλέμμα του Μαξίμου αντιθέτως είναι στραμμένο στον Νίκο Ανδρουλάκη και στη μάχη για μεγιστοποίηση της κυριαρχίας στο κέντρο.

Δεν είναι τυχαία η υψηλών τόνων επίθεση και η προσπάθεια αποδόμησης του Νίκου Ανδρουλάκη με αφορμή τη δήλωσή του ότι δεν θα ψηφίσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

«Συμπεριφέρεται ως γραμματέας νεολαίας κόμματος από τη δεκαετία του ‘80» τα φαρμακερά σχόλια του Μαξίμου το οποίο τονίζει πως τα επιχειρήματα του για να καταψηφίσει ήδη απαντώνται από το νομοσχέδιο. «Μας κάνει τεράστιο δώρο με τις δικαιολογίες του» σχολιάζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου στο CNN Greece.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου και στη Βουλή το λόγο θα πάρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την Κυβέρνηση το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 1 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και αυστηρά κριτήρια για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε με πάνω από 1500 σχόλια τα οποία θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να γίνει βελτίωση του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να παρεκκλίνει η Κυβέρνηση από την κεντρική του φιλοσοφία.

Το 70% του νομοσχεδίου αφορά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Στο πλαίσιο αυτό, παρέχονται ελευθερίες στα δημόσια ΑΕΙ και η χρηματοδότησή τους μέσα από τον προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και έκτακτες ενισχύσεις θα φτάσει το 1 δις. Ευρώ.

Για την ίδρυση, μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, μπαίνουν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις:

  • Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει κατ΄ ελάχιστο τρεις Σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών η καθεμία.
  • Να προσφέρει για κάθε σχολή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών, που διαθέτει αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο της χώρας προέλευσης και στη συνέχεια πιστοποιείται από την ΕΘΑΑΕ.
  • ⁠Να διαθέτει το προβλεπόμενο διδακτικό προσωπικό, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό που εξασφαλίζει τη γραμματειακή οργάνωση, τον οργανωτικό σχεδιασμό, την αρτιότητα των εγκαταστάσεων.
  • Η εγκατάσταση πρέπει να είναι αυτοτελής με κατάλληλες κτιριακές υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με πρόβλεψη και για δευτερογενείς εγκαταστάσεις εντός του ίδιου νομού. Να επαρκεί για τη διδασκαλία και μελέτη των φοιτητών, να διαθέτει λειτουργική βιβλιοθήκη, χώρους εργαστηρίων και έρευνας ανάλογα με τα προσφερόμενα προγράμματα σπουδών, καθώς και οπτικοακουστικά μέσα και εξοπλισμένη αίθουσα πολυμέσων με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Όλα τα Πανεπιστήμια (δημόσια και μη κρατικά) αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν έγκρισης και γνώμης από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ, αντίστοιχα.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί μια εμβληματική μεταρρύθμιση με στόχο την παροχή δυνατότητας στους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν από την χώρα μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», έλεγαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου υπονοώντας πως η Νέα Δημοκρατία είναι στα έργα και όχι στα λόγια μια πραγματικά μεταρρυθμιστική δύναμη.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock