ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέα εποχή στην εστίαση: Ελαχιστοποιούμε τα απορρίμματα, εφαρμόζουμε την κυκλική οικονομία

Η στροφή προς την κυκλική οικονομία θεωρείται αναγκαιότητα για την ανθρωπότητα και την προστασία του πλανήτη, μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ήδη εφαρμόζονται στρατηγικές και πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και την καλύτερη, πιο υπεύθυνη και πιο ασφαλή αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων του πλανήτη. Εν τούτοις, το πώς στην πράξη κάθε πολίτης θα εφαρμόσει τις επιταγές της κυκλικής οικονομίας παραμένει ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις.

Το κενό αυτό, αναφορικά με τον κλάδο της καφεστίασης και της φιλοξενίας στην Ελλάδα, επιχειρεί να καλύψει η Coca-Cola Hellas, με τη δημιουργία του Zero Waste HoReCa Hub. Πρόκειται για μία ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης και αναγνώρισης, μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες HoReCa σε ολόκληρη την Ελλάδα μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία στην πράξη, μέσω της ανακύκλωσης των απορριμμάτων της επιχείρησής τους. Παράλληλα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, που είναι εντελώς δωρεάν, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις προσελκύουν ένα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό, επενδύοντας παράλληλα στη φήμη τους. Κερδίζουν την αναγνώριση των πελατών τους, των πολιτών που είναι όλο και πιο ενημερωμένοι σε θέματα βιωσιμότητας και αειφορίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 51% των σύγχρονων καταναλωτών έχει προτίμηση σε επιχειρήσεις που ακολουθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος.

Πάνω από 800 επιχειρήσεις HoReCa επιλέγουν μία zero waste πορεία

Το Zero Waste Hub της Coca-Cola είναι το πρώτο ψηφιακό Δίκτυο για επιχειρήσεις HoReCa στην Ελλάδα και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation).

Απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου καφεστίασης και φιλοξενίας, σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως γεωγραφικής τους θέσης, που μπορούν πολύ εύκολα και απλά να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να γίνουν μέλη, να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλικής οικονομίας και να αυξήσουν το ποσοστό ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν ήδη «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία, καθώς από τον Νοέμβριο που βρίσκεται «στον αέρα», το Zero Waste HoReCa Hub μετρά περισσότερα από 800 μέλη. Κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρεται μπορεί να γίνει μέλος με ένα κλικ μέσα σε ένα μόνο λεπτό, έχοντας μόνο να επωφεληθεί από τη διαδικασία αυτή.

Με την καθοδήγηση των ειδικών η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη

Εκεί, οι επιχειρηματίες βρίσκουν δωρεάν ενημέρωση και τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να εφαρμόσουν μία Zero Waste λογική στην καθημερινή τους λειτουργία. Την ίδια στιγμή, εξοικειώνονται με τη βιώσιμη τεχνογνωσία και αναδεικνύουν την περιβαλλοντική τους υπευθυνότητα, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το ίδιο το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής τους.

Σημαντικές ακόμα παροχές του Zero Waste HoReCa Hub στα μέλη του, είναι ότι προσφέρει πρόσβαση στην τρέχουσα νομοθεσία ως προς τα πλαστικά μιας χρήσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται ψηφιακά, σε βέλτιστες πρακτικές και εξατομικευμένη συμβουλευτική ορθής συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων και του σωστού διαχωρισμού των υλικών στην πηγή. Ταυτόχρονα, τα μέλη αποκτούν δωρεάν θετική προβολή, μέσα από ένα ευρύ δίκτυο επικοινωνίας, καθώς διατίθεται ένα σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους ως προς την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, που οδηγεί στην αντίστοιχη διάκριση ως Gold, Silver ή Bronze μέλη.

Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις του Zero Waste HoReCa Hub

Το Zero Waste HoReCa Hub έχει έρθει να λύσει περισσότερα από ένα προβλήματα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, αφού προσφέρει ξεκάθαρα οφέλη και στηρίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή.

Αναλυτικά, κάθε επιχειρηματίας που γίνεται μέλος του Zero Waste HoReCa Hub κερδίζει σε επτά σημεία, καθώς η επιχείρησή του:

#1 Αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

#2 Μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα

#3 Εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τις νέες νομοθεσίες

#4 Μειώνει τα δημοτικά τέλη

#5 Μειώνει τη γραφειοκρατία

#6 Εξασφαλίζει δωρεάν πρόσβαση σε εργαλεία και καθοδήγηση από ειδικούς

#7 Αυξάνει την προσέλκυση πελατών, επενδύοντας στη φήμη της.

Δράσεις για ένα μέλλον χωρίς απορρίμματα

Η πρωτοβουλία Zero Waste HoReCa Hub είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης που ακολουθεί η Coca-Cola για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα» και κομμάτι της κοινωνικής πλατφόρμας Zero Waste Future. Το Zero Waste Future είναι μία κοινωνική πλατφόρμα, που δημιούργησε η εταιρεία, σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) το 2018.

Από την απαρχή του προγράμματος, μέσα από τους 25 διαφορετικούς προορισμούς που έχει ταξιδέψει, τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί είναι θεαματικά. Συνολικά, έχει επιτευχθεί αποτύπωμα συλλογής 2.200 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 1.300.000 πολίτες και επαγγελματίες, με το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης και αξιοποίησης στην πηγή πριν την τελική διαχείριση από ΟΤΑ να φτάνει το 43%.

Πρόκειται για μία ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημαντικός άξονας της οποίας είναι οι επιχειρήσεις καφεστίασης και φιλοξενίας, που αφενός αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο της αλυσίδας αξίας της εταιρείας, ως ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου, αποτελούν πηγή συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς βάσει στοιχείων και εκτιμήσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, ο συγκεκριμένος κλάδος παράγει περίπου το 25% με 35% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας.

Το Zero Waste HoReCa Hub εύκολα, απλά και κατανοητά, δείχνει στους επιχειρηματίες του κλάδου πώς μπορούν να αλλάξουν σελίδα, να προχωρήσουν στο αύριο της βιώσιμης ανάπτυξης με τον καλύτερο και αποδοτικότερο για αυτούς τρόπο. Η Coca-Cola στην Ελλάδα είναι σύμμαχός τους και μαζί συνεχίζουν βήματα προς το αύριο, ένα αύριο καλύτερο για όλους.

Εθνικές Εκλογές 2023

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock