ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέο μήνυμα για αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ με φόντο τον πληθωρισμό

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επιμείνει στις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υπογράμμισε τη Δευτέρα το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να καλύψουμε», αναφορικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τονίζοντας πως τα ρίσκα ανόδου για τις προοπτικές των τιμών κυριαρχούν.

Μάλιστα, όπως σημείωσε «εξετάζοντας τις προβλέψεις, αναμένονται υψηλότερα και όχι χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού. Για παράδειγμα, οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών ή των περιθωρίων κέρδους θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιτάχυνση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμα, ο ίδιος δήλωσε ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα πρέπει να συρρικνωθεί «σημαντικά» τα επόμενα χρόνια.

«Οι προκλήσεις της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα μπορούσαν να απαιτήσουν να υπάρξει και πάλι μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για το ότι το αποτύπωμα της κεντρικής τράπεζας στην αγορά θα γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμο στο μέλλον. Ειδικότερα, αυτό θα σήμαινε έναν σημαντικά μικρότερο ισολογισμό» ανέφερε ο επικεφαλής της Bundesbank, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Morgan Stanley, την Παρασκευή 18/6, αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της για τα επιτόκια της ΕΚΤ ανεβάζοντας τον τελικό δείκτη στο 4%, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο.

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock