Υγεία & Διατροφή

Ο κορονοϊός στο μικροσκόπιο της συνόδου των ιατρικών συλλόγων της Ευρώπης – Στην Αθήνα για 1η φορά από το 2007

Στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια, πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των Ιατρικών Συλλόγων της Ευρώπης στην οποία κυριάρχησε ο κορονοϊός. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα τώρα που τα συστήματα Υγείας της Ευρώπης ανασυγκροτούνται μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας του covid-19.

Η ορθή ιατρική πρακτική, αλλά και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας που θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα, αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα που έθεσε στη σύνοδο των Ιατρικών Συλλόγων της Ευρώπης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ανέλυσε το πλαίσιο για την καλύτερη συνεργασία ιατρών ασθενών σε μία περίοδο όπου σοβαρά προβλήματα υγείας έχουν μεταχρονολογηθεί ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας.

Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου 

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε έρευνα που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και έγινε από τον Καθηγητή Χειρουργικής – Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Γερασιμίδη, σχετικά με τα αίτια θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι ξένοι προσκεκλημένοι της χώρας μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα της έρευνας, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε αποσαφηνισθεί πώς πέθανε ο Έλληνας στρατηλάτης.

Η εποχή μετά τον κορονοϊό

Η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατρικών Συλλόγων (Conseil Européen des Ordres des Médecins- CEOM) πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο (σ.σ. 28 – 29.05.2022) με την αρωγή του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιατρικών Συλλόγων CEOM, η οποία διοργανώθηκε στην Ελλάδα μετά από 15 χρόνια, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν οι σχέσεις ασθενών και γιατρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βία κατά των ιατρών φαινόμενο που εντείνεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα κρίσιμης σημασίας ιδιαίτερα τώρα που τα συστήματα Υγείας της Ευρώπης ανασυγκροτούνται μετά τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ευρεία συμμετοχή  

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του CEOM παραβρέθηκαν εκτός των άλλων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μελίνα Δερμετζοπούλου. Στην ολομέλεια απηύθυναν χαιρετισμούς η υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη και ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιώργος Πατούλης.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της CEOM κ. Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Νίτσας.

Στη συνεδρίαση της ολομέλειας συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της UEMS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών) κ. Ανδρέας Παπανδρούδης, εκ μέρους της CPME (Μόνιμη Επιτροπή των Ευρωπαίων Ιατρών) η Αντιπρόεδρος κ. Μαρίλυ Πασακιώτου, ο κ. Κ. Κουμάκης, Αντιπρόεδρος της AEMH (Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών), καθώς και από τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (WMA) ο Γεν. Γραμματέας, Dr. Otmar Kloiber και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Έμμισθων Ιατρών (FEMS), o Πρόεδρος Dr João De Deus.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Ο κορονοϊός στο μικροσκόπιο της συνόδου των ιατρικών συλλόγων της Ευρώπης – Στην Αθήνα για 1η φορά από το 2007 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock