Κόσμος

Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου: Το βάρος κατανέμεται στους «27» – Τα μέτρα που ψηφίστηκαν

Κόντρα στις αντιδράσεις, οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα που αφορούν στις διαδικασίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και την προστασία των συνόρων. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ και έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη.

Τι προβλέπει το Σύμφωνο

Το νέο Σύμφωνο της ΕΕ καθορίζει τον τρόπο κοινής διαχείρισης μεταξύ των κρατών – μελών και τις μεταναστευτικές κρίσεις. Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης των ατόμων που φτάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου και την ταυτοποίηση αυτών που φτάνουν.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που βρίσκονται υπό μεταναστευτική πίεση, επιτρέποντας στα άλλα κράτη μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην επικράτειά τους και της οικονομικής συνεισφοράς.

Καθορίζονται επίσης νέα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας (πρώην κανόνες του Δουβλίνου).

Σε κάθε περίπτωση, εισηγητές του Συμφώνου ξεκαθάριζαν ότι οι πέντε νόμοι είναι στην πραγματικότητα ενιαίοι. Αν το Ευρωκοινοβούλιο απέρριπτε έστω και έναν, θα κατέπεφτε όλο το Σύμφωνο. Το νέο Σύμφωνο κατά πολλούς θεωρείται από τους μεγαλύτερους πολιτικούς φακέλους της παρούσας θητείας. Ωστόσο οι εισηγητές των ευρωομάδων παραδέχονται ότι υπάρχουν διαιρέσεις τόσο μεταξύ όσο και εντός των κομμάτων, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι η πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αδύνατη.

Ποιοι διαφωνούν

Την αντίθεσή τους στο νέο Σύμφωνο έχουν εκφράσει γνωστές περιπτώσεις, όπως οι νομοθέτες του ουγγρικού κόμματος του Βίκτορ Ορμπάν Fidesz, αλλά και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) που στους κόλπους της περιλαμβάνει τη Λέγκα της Ιταλίας, τον Εθνικό Συναγερμό της Γαλλίας και τη γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί έναν μηχανισμό μετεγκατάστασης μεταναστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την έγκριση της νομοθεσίας για τη μετανάστευση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό των κυρίαρχων ευρωομάδων, με πιο ισχυρό μπλοκ αυτό των 16 Ιταλών ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

«Όχι» στο νέο Σύμφωνο και από το λαϊκίστικο Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας, που θεωρεί ότι είναι άχρηστο για τη χώρα του αλλά και επιζήμιο για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενώ οι ευρωβουλευτές του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι «Τα Αδέρφια της Ιταλίας», που συγκατοικεί με τους Ευρωπαϊκούς Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), με κυρίαρχης την πολωνική αντιπροσωπεία του Νόμου και της Δικαιοσύνης που αντιτίθεται στις αλλαγές, είχαν προαναγγείλει ότι «θα εξετάσουν κάθε φάκελο ξεχωριστά».

Αντιστάσεις εκφράστηκαν επίσης από τους 72 ευρωβουλευτές των Πρασίνων και τους 37 της Αριστεράς, κάνοντας λόγο για αυστηρές διατάξεις που θα υποβαθμίσουν τη διαδικασία ασύλου και θα επιτρέψουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μετσόλα: «Γράψαμε ιστορία»

Αμέσως μετά την υπερψήφιση των πέντε νομοθετικών κειμένων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα τόνισε ότι «γράψαμε ιστορία». Σε ανάρτησή της στο Χ, σημείωσε ότι «κρατήσαμε τον λόγο μας», προσθέτοντας ότι το το σύμφωνο συνιστά μια «ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης». Παράλληλα, η κεντροδεξιά πανηγύρισε για την έγκριση του μεταναστευτικού συμφώνου.

Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Τόμας Τομπέ υποστήριξε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έβαλε «με επιτυχία τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο που χαρακτήριζε το μεταναστευτικό για πολλά χρόνια. Η υλοποίηση του νέου Συμφώνου μετανάστευσης θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και να μειώσουμε τη μεταναστευτική πίεση στην ΕΕ».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον σημείωσε ότι η σημερινή ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. «Θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα, τους ευάλωτους και τους πρόσφυγες, θα επιστρέφονται γρήγορα όσοι δεν δικαιούνται παραμονή, με υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών».

«Ιστορικό βήμα» λέει ο Όλαφ Σολτς

«Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε την υπερψήφιση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, με ανάρτησή του στο Χ.

Στον αντίποδα, οι Πράσινοι επικρίνουν τα νομοθεήματα, λέγοντας ότι «με το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο, η έλλειψη αλληλεγγύης προς τους αιτούντες άσυλο και μεταξύ των κρατών μελών μόνο θα επιδεινωθεί».

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Λεπτό, ισορροπημένο αποτέλεσμα»

Ο Έλληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι το πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει το σύμφωνο είναι «λεπτό, ισορροπημένο αποτέλεσμα».

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την πόρτα σε ένα νέο σπίτι, που θα βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και των αξιών που εκπροσωπούμε. Όχι σε μία Ευρώπη – φρούριο, αλλά σε ένα καλά φυλασσόμενο σπίτι με πιο ασφαλή εξωτερικά σύνορα και πιο σαφείς κανόνες για το ποιος δικαιούται να εισέλθει. Ένα σπίτι που θα παρέχει καταφύγιο σε όσους διαφεύγουν από τη δίωξη, τον πόλεμο και τη βία, όπου οι αιτήσεις ασύλου θα διεκπεραιώνονται με τον δέοντα τρόπο και δίκαια», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι νέοι κανόνες διασφαλίσουν ότι «όσοι δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να βρίσκονται υπό την προστασία μας θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους με ταχύτητα και αξιοπρέπεια».

Καιρίδης: Τομή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Τομή για τη διαχείριση του μεταναστευτικού χαρακτηρίζει την ψήφιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

«Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις τριών ετών, υπερψηφίστηκε σήμερα το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη τομή και ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μια κοινή, και γι’ αυτό περισσότερο αποτελεσματική, διαχείριση των μεταναστευτικών προκλήσεων του καιρού μας», επισημαίνει ο υπουργός συμπληρώνοντας παράλληλα:

«Η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε αυτή την προσπάθεια και σήμερα χαιρετίζουμε τη θετική της κατάληξη. Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική μέρα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, σε ένα κρίσιμο ζήτημα γύρω από το οποίο κάποιοι προτιμούσαν τον διχασμό παρά τη συναίνεση. Σήμερα αποδείξαμε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν ενωμένοι να τα καταφέρουν καλύτερα».

πηγή

loading...

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το kontasas.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του kontasas.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock